Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Wat kan ik doen tegen terugkomende angstige flitsen van dromen?

Vraag

Ik heb last van flitsen van dromen die uitmonden in hele angstige, onwerkelijke gevoelens. Het is jaren weggeweest, maar sinds kort heb ik er weer last van.

Het begint met flitsen van dromen die ik lang geleden heb gedroomd. De flitsen blijven naarmate de dag verstrijkt steeds langer hangen. Op een gegeven moment blijf ik dus hangen in zo’n flits.

Het gevoel dat ik hierbij krijg is zo verschrikkelijk, dan ben ik even helemaal van de wereld. Het is zo angstig! Dit duurt misschien twee minuten, en daarna ben ik helemaal kapot.

Ik ben hier zo van geschrokken dat het weer terug is. Ik ben bang dat ik gek word en de controle ga verliezen.

Antwoord

Beste T.,

Als ik je goed begrijp dringen zich herinneringen aan eerdere dromen overdag aan je op, in flitsen, fragmenten.

Om wat voor dromen gaat het? Zoals je wel zult weten dromen mensen iedere nacht, zeker bij een gezonde slaap, maar worden veel dromen erna niet onthouden. Maar sommige dromen onthouden mensen wel zoals nu bij jou, aangezien je schrijft dat je ze herkent. Gaat het over nare dromen? En hebben deze dromen verband met narigheid die je hebt meegemaakt?

Wat je beschrijft klinkt als herbelevingen. Herbelevingen gaan meestal over nare gebeurtenissen die mensen in wakkere toestand hebben meegemaakt. Maar iets dromen wat naar is kan natuurlijk ook een gebeurtenis zijn die veel indruk heeft gemaakt, en kan ook verband houden met dingen die je ook in de realiteit hebt meegemaakt.

Herbelevingen kunnen bijzonder naar zijn en angstig maken maar zijn in zichzelf ongevaarlijk. Het kan erop wijzen dat je nare dingen die je zijn overkomen nog niet goed verwerkt hebt, we spreken dan van posttraumatische stress. Er kunnen omstandigheden in je leven zijn waardoor deze klachten (weer) de kop op steken. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede behandelingen om die verwerking alsnog mogelijk te maken waarna de klachten vaak afnemen of helemaal weggaan. Zoals EMDR of Imaginaire exposure.

Soms is het niet duidelijk of dit type klachten te maken heeft met trauma of psychose, of allebei.
Beide zijn goed te behandelen, dat is het goede nieuws.

Het is nu vooral zaak om met een deskundige psychiater of psycholoog verder uit te pluizen wat er aan de hand is, en ook waarom dat nu weer gebeurt. Het is ook goed om na te gaan wat je eerder heeft geholpen om ermee om te gaan, of wanneer het stopte. Dit samen met iemand gaan begrijpen kan al veel opluchting en rust geven.

Ik wens je veel succes!

Met hartelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Clara Koek op 4 september 2021

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang

Lees ook