flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
flag 001
flag 002
Traumasporen - Het herstel van lichaam, brein en geest na trauma

Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Traumasporen

Auteur:

Bessel van der Kolk

Uitgever:

Uitgeverij Mens!

Traumasporen – Bessel van der Kolk

Het boek Traumasporen van Bessel van der Kolk geeft een verhelderend inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma, en biedt hoop en duidelijkheid voor iedereen die de verwoestende effecten van traumatische ervaringen heeft leren kennen.

Trauma is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd. Niet alleen vanwege zijn uitwerking op slachtoffers van ongelukken en misdrijven, maar vooral ook vanwege de vaak minder zichtbare tol die huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing en verslaving eisen.

Dit diepmenselijke boek geeft een verhelderend inzicht in de oorzaken en gevolgen van trauma

Traumasporen biedt hoop en duidelijkheid voor iedereen die de verwoestende effecten van traumatische ervaringen heeft leren kennen. Trauma is een van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd. Niet alleen vanwege zijn uitwerking op slachtoffers van ongelukken en misdrijven. Maar vooral ook vanwege de vaak minder zichtbare tol die huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing en verslaving eisen.

Op basis van ruim dertig jaar onderzoek en klinische ervaring toont prof. dr. Bessel van der Kolk hoe de angst en het isolement in de kern van het trauma letterlijk veranderingen aanbrengen. Zowel in de hersenen als in het lichaam. Hij verklaart waarom getraumatiseerde mensen steeds weer gekweld worden door onbegrijpelijke angst, gevoelloosheid en onbeheersbare woede. En over hoe trauma hun vermogen om zich te concentreren, zich te herinneren beïnvloedt. Hoe vertrouwensrelaties aan te gaan en om zich thuis te voelen in hun eigen lijf negatief beïnvloedt.

Doordat ze de controle over zichzelf hebben verloren en gefrustreerd zijn geraakt door eerdere vergeefse behandelingen, zijn ze vaak bang dat ze onherstelbaar zijn beschadigd

Traumasporen beschrijft op inspirerende wijze hoe een groep therapeuten en wetenschappers – samen met hun moedige patiënten – heeft geworsteld om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hersenwetenschappen, gehechtheidsonderzoek en lichaamsbewustzijn te integreren tot behandelingen waarmee getraumatiseerde mensen bevrijd kunnen worden van de tirannie van het verleden. Gebaseerd op het reguleren en synchroniseren van lichaam en geest door middel van yoga, mindfulness, EMDR, neurofeedback, theater en andere methoden, laat hij nieuwe wegen naar herstel zien, waarbij stap voor stap het vermogen wordt herwonnen om ‘te weten wat je weet en te voelen wat je voelt’.

Bovendien creëren ze ervaringen die rechtstreeks ingaan tegen de machteloosheid en onzichtbaarheid die gepaard gaan met trauma, waardoor zowel volwassenen als kinderen weer zeggenschap over hun eigen lichaam en hun eigen leven kunnen krijgen.


Logo_Bessel van der Kolk

Prof. dr. Bessel van der Kolk werkt al meer dan dertig jaar met getraumatiseerde mensen, is een baanbrekend onderzoeker en is een van ’s werelds meest vooraanstaande deskundigen op het gebied van traumagerelateerde stress. Hij is medeoprichter en directeur van de Trauma Research Foundation.

Daarnaast is hij professor in de psychiatrie aan de medische faculteit van de universiteit van Boston. Hij is verbonden aan het National Complex Trauma Treatment Network. Hij geeft les over de gehele wereld.

Meer lezen over trauma?