Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zijn mijn angstige gevoelens onttrekkingsverschijnselen?

Vraag

Ik heb bijna een jaar lang methylfenidaat geslikt. Ik werd er vrolijk van, euforisch zelfs, en mijn depressieve klachten waren weg.

Het vermoeden was dat ik ADHD had, wat dus niet zo is… blijkt achteraf. Ongeveer een half jaar geleden werd ik na inname heel angstig en gespannen. Het advies was om door te slikken… tot het niet meer ging. Ruim twee maanden geleden ben ik toch gestopt op advies van mijn behandelaar vanwege toegenomen angst en depressie.

Nu ben ik sinds die tijd heel zenuwachtig en heb constant een paniekgevoel. Dit lijken echt afkickverschijnselen. Het advies was om driemaal daags 10 mg oxazepam te nemen. Dat ga ik natuurlijk niet doen. Ik neem nu een halve oxazepam in de ochtend.

Zijn dit inderdaad afkickverschijnselen en hoelang gaat dit duren?

Vriendelijke groeten.

Antwoord

Beste S.,

Helaas gaat stoppen met Ritalin niet zelden gepaard met onttrekkingsverschijnselen, ook al beweerden voorschrijvers lang dat dit niet bestond. Het is echter een amfetamine-achtige en daarvan weten we dat onttrekking behoorlijk lastig kan zijn.

Inderdaad is het nu het beste om het symptomatisch te behandelen met oxazepam, maar wel oppassen dat je daar niet afhankelijk van wordt. Van de regen in de drup, zeg maar.

Ook kan het goed zijn om lotgenotencontacten te leggen via de Vereniging Afbouwmedicatie.

Weer beginnen met Ritalin is niet een oplossing, blijkt vaak. Je zou hoogstens een microdosering kunnen proberen (een hele kleine minidosis) om te kijken of het de klachten iets kan verlichten.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 5 september 2022

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
angst
Medicatie

Lees ook