Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Odette de Theije is kinder- en jeugdpsychiater met ruim 20 jaar ervaring in de GGz en Jeugdzorg, waarbij ze systeemgericht denkt en werkt. Daarnaast zijn leefstijl, zingeving en spiritualiteit belangrijke aandachtspunten in haar visie op kinderen, jeugdigen, en hun families.

Kan methylfenidaat een depressie of manie uitlokken bij een 16 jarige?

Vraag

Mijn dochter van 16 is gediagnosticeerd met een depressie. Ze is begin dit schooljaar gestart met methylfenidaat en kreeg steeds meer klachten. Ik vind haar gedrag nu ook wat manisch. De psycholoog geeft aan dat de depressie er altijd al is geweest maar dan verstopt onder alle impulsen van de ADHD. Maar wij zijn als ouders bang dat de methylfenidaat juist de (manische) depressie heeft uitgelokt.

Ze is nu tijdelijk gestopt met de medicatie en lijkt zich al wat beter te gaan voelen. Maar dat kan natuurlijk ook komen doordat ze nu meer impulsen ervaart.

We hebben met de psycholoog nu besloten dat ze deze vakantie even geen methylfenidaat meer gebruikt en dat ze na de vakantie weer start en daarbij een antidepressivum gaat nemen. Ze zal dan ook starten met cognitieve gedragstherapie en running therapie.

We willen ook graag weten of we bij deze ‘graad’ van hulp (de psycholoog) goed zitten m.b.t. het advies voor medicatie. De psycholoog heeft veel ervaring en ik ben echt blij met haar (mijn dochter ook), maar denk zelf dat het goed zou zijn als een psychiater meedenkt over de medicatie en het totaalplaatje. De methylfenidaat wordt nu door een kinderarts voorgeschreven. En voor de antidepressiva zijn we verwezen naar de huisarts.

Is het niet beter om één behandelaar te hebben die de medicatie voorschrijft?

Antwoord

Beste P.,

Dank voor je vraag, dat is een lastig proces. We weten dat ADHD-medicamenten bij sommige kinderen/jongeren depressieve klachten uitlokken. Het is altijd belangrijk alle factoren die hieraan kunnen bijdragen samen te onderzoeken en ook te onderzoeken wat medicatie hier wel/niet aan bijdraagt.

Tijdelijk stoppen met de medicatie (indien mogelijk) is dan zeker een goede optie. Sowieso wordt de medicatie altijd voorgeschreven door een arts/medisch specialist. Wellicht is het verstandig zowel met de kinderarts als de huisarts te bespreken bij wie de medicatie ‘in één hand’ kan zijn (dat kan ik op afstand niet beoordelen, is ook afhankelijk van wie er beschikbaar is en of er bijv. een kinder- en jeugdpsychiater in de regio beschikbaar is) zodat er goede finetuning is m.b.t. het effect en evt. bijwerkingen van de medicatie (welke dan ook).

En uiteraard is hetgeen jullie dochter zélf ervaart/voelt én wat jullie aan haar merken hele belangrijke informatie hierbij. En zoals u zelf zegt: de psycholoog kan zeer kundig en bekwaam zijn en haar input is belangrijk, ook omdat ze u en uw dochter goed kent, maar het voorschrijven en bindende uitspraken doen over medicatie is altijd aan een arts/specialist.

Ik wens jullie veel succes bij het vinden van de juiste route.

Hartelijke groet,

Odette de Theije

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Odette op 4 september 2022

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie

Lees ook