Main content

Vraag

Stel je loopt al 30 jaar in de ggz en je bent 51. Je lijdt aan totale anhedonie, doordat je leven totaal verwoest is door stigma en door depressie. En je wilt niet dood. Ketamine??

Antwoord

Je stelt de vraag kort en krachtig.

Mijn suggestie zou niet in eerste instantie chemisch zijn - hoewel ketamine wellicht iets kan bieden en je zeker kunt proberen. Why not?

Maar....zou ook willen vragen: ben je ooit in contact gekomen met een omgeving van herstel - een WRAP, een herstelacademie of een andere omgeving waar je met andere mensen samen de dingen weer op een rij weet te krijgen, weer zin in het leven weet te krijgen, waar je je kunt laten verleiden om jezelf te zien als iemand die doelen heeft en wiens leven zin heeft? Met andere mensen die ook weten wat het is om te worstelen als jij? Maar die toch weer zin in het leven hebben gekregen...

Zou je zoiets willen proberen?

Groet Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over herstel:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Jim van Os op 29 november 2019
  • Deel deze pagina: