Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Antipsychotica verlagen tegen de angst?

Vraag

Ik heb psychose kwetsbaarheid en een angststoornis. Voor de psychotische kant krijg ik trevicta 525 mg. Nu hoorde ik dat antipsychotica in lagere dosis kan helpen bij angst.

Is het zo dat 525 mg trevicta in principe niet helpt tegen angst, want ik heb nog veel angst. En zou een lagere dosis wel kunnen helpen tegen m’n angst?

Antwoord

Het is niet zo dat trevicta alleen in lage dosis tegen angst zou helpen, ook in de dosis die jij krijgt zou het moeten helpen tegen angst.

Het is dus onwaarschijnlijk dat trevicta, dat in de huidige dosis niet goed werkt tegen de angst, wel zou helpen tegen jouw angst in een lagere dosis.

De vraag is dus: wat voor soort angst praten we over? Is het angst voor iets concreets, zijn het paniekaanvallen, is het meer continue zenuwachtigheid, is er angst voor ziekte, heeft het te maken met paranoia of stemmen, of wat is het precies?

En zijn er dingen die je vermijdt vanwege de angst?

Aan de hand van een dergelijke analyse zou men kunnen kijken wat er nog meer gedaan kan worden….

Heel veel sterkte!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 37
Beantwoord door: Jim van Os op 3 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

angst
antipsychotica
Medicatie

Lees ook