Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Aripripazol – Wat is een goede dosis, en wat een te lage dosis

Vraag

Ik ben een vrouw van 24 en heb de diagnose schizofrenie. Ik heb een paar maanden Pimozide gebruikt waarvan ik spraakdystonie heb gekregen.

Mijn psychiater heeft mij daarom 2,5 mg Aripripazol voorgeschreven met de hoop dat de dystonie weg zal trekken. Ook op deze dosering krijg ik last van spierstijfheid bij mijn tong, mond en kaken, maar minder. Nog steeds ben ik moeilijk verstaanbaar.

Is 2,5 mg Abilify wellicht een te lage dosering, aangezien er op internet staat dat een dosering van 5 mg een minimale dosering is om effectief te kunnen zijn tegen psychoses?

Antwoord

Dank voor je (goede) vraag!

Er is een hoop variatie tussen mensen in wat een goede dosis is en wat een te lage dosis.

Sommige mensen zijn veel gevoeliger voor antipsychotica dan andere mensen en moeten met een lagere dosis behandeld worden dan anderen.

Zo te lezen ben ook jij behoorlijk gevoelig en hoewel 5mg GEMIDDELD als minimale dosering geldt zou het kunnen dat jij ene nog lagere dosis nodig hebt vanwege meer dan gemiddelde gevoeligheid voor het middel.

Het is een kwestie van ’trial and error’ dus, het is een zoektocht wat voor jou in welke dosis het beste is. Het lijkt er op dat jullie daar nu mee bezig zijn!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 24
Beantwoord door: Jim van Os op 8 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
dystonie

Lees ook