Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Auto rijden na een hypomanie?

Vraag

Na hoeveel tijd mag ik weer autorijden met inname van Cisidinol?

 

 

Antwoord

Hey L,

Mensen die zijn hersteld van een psychose moeten ten minste 6 maanden wachten voordat zij weer mogen autorijden. Iemand die eenmalig een psychose heeft gehad, mag na een psychosevrije periode van 2 jaar en een positief rapport van de psychiater ook weer beroepsmatig rijden, bijvoorbeeld als vrachtwagen- of taxichauffeur.

Bij bipolaire en depressieve stoornissen mag iemand na adequate behandeling in veel gevallen meteen weer rijden. Voorheen gold een wachttijd van 1 jaar. Een arts beoordeelt of iemand weer rijgeschikt is. Dit hoeft vanaf nu niet altijd meer de psychiater te zijn. Bij mensen die zijn behandeld voor een bipolaire of een depressieve stoornis mag de huisarts dit ook doen.

Cisordinol is een categorie II medicijn – dat betekent dat je de eerste paar dagen er niet mee mag rijden. Wat het precies betekent voor rijden vind je hier: https://www.rijveiligmetmedicijnen.nl/medicijnen/medicijn/646?back=/medicijnen/lijst-medicijnen/groep/

Mensen met schizofrenie die succesvol worden behandeld kunnen op basis van een positief psychiatrisch rapport geschikt worden verklaard voor een rijbewijs voor een termijn van maximaal vijf jaar. Voorwaarde is dat zij zes maanden psychosevrij zijn, een zekere mate van ziekte-inzicht hebben en weinig last hebben van negatieve symptomen. Zij kunnen niet als beroepschauffeur aan de slag. Mensen met een ernstige waanstoornis komen niet voor een rijbewijs in aanmerking. Beoordeelt de psychiater de waanstoornis als licht dan kan hij de betrokkene geschikt verklaren voor een rijbewijs voor maximaal vijf jaar. Ook deze groep komt echter niet in aanmerking voor een beroepsmatig rijbewijs.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Jim van Os op 7 november 2018

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook