Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

B12 tekort bij psychische syndromen

Vraag

Eigenlijk heb ik niet echt een vraag, maar wil ik graag uw aandacht vestigen op b-12 tekort en de gevolgen hiervan .

Met belangstelling heb ik geluisterd naar uw interview. Na jarenlang zoeken in de hulpverlening naar een oplossing voor mijn klachten die zowel lichamelijk als psychisch steeds erger werden, zijn mijn klachten uiteindelijk opgelost door middel van b12 injecties.

Voordat dit bekend was liep ik tegen de manier van zorg in de ggz op. Dit ging totaal tegen mijn gevoel in van zoals ik behandeld zou willen worden. Nadat ik startte met b-12 injecties werden mijn klachten eerst erger.
( stemmingswisselingen/ verwardheid en wat paranoïde)Ik voelde me erg onbegrepen en eigenlijk wist niemand iets af van dit proces. Gelukkig herkende ik dit proces wel uit de kennis en ervaringsverhalen op internet.

Na intensieve b-12 therapie ben ik heel goed hersteld. Deze therapie heb ik uiteindelijk zelf in de hand genomen, via kennis van internet. Als ik de zorg was gevolgd dan had ik geen goede behandeling gehad. Waarschijnlijk heeft u deze kennis al in huis, maar ik wou toch in het kort uw aandacht hierop vestigen.De gevolgen van een b-12 tekort en de psychiatrische klachten die ontstaan zijn naar mijn idee en ervaring nog niet voldoende bekend in de gezondheidszorg. ( wat logisch is doordat er nog geen goede test voor is gevonden om de diagnose te stellen)

Persoonlijk vermoed ik dat b-12 tekort een erg grote rol speelt bij het ontwikkelen van zowel lichamelijke als psychische klachten bij erg veel mensen.

Antwoord

Dank – ja vit. B12 tekort is een bekende oorzaak van psychische syndromen, vooral stemming en soms psychose. We zien het niet veel meer in de westerse wereld, maar komt wel degelijk voor. Dank voor verhaal!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 40
Beantwoord door: Jim van Os op 2 december 2019

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook