Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ik ben zo bang dat het psychisch leed terugkomt, is dit een terechte angst?

Vraag

Hallo,

Twee jaar terug raakte ik in een ernstige depressie doordat ik zelf het antidepressivum ging afbouwen. Toen ik last kreeg van hevige angsten, paniek en depressie, ben ik weer begonnen met de normale dosering. Dit sloeg echter niet aan, en na twee jaar aanmodderen en allerlei medicatie te hebben geprobeerd, ben ik terug op mijn oude dosering wat na een hele lange periode eindelijk weer aansloeg. Hiernaast had ik vooral vorig jaar geen energie meer, en kon ik de hele dag wel slapen.

Nu gaat het stukken beter, maar ik ben zo angstig dat het psychische leed terugkomt. Ik weet niet goed hoe ik hiermee om moet gaan.

Is dit een realistische gedachte? Of mag ik er wel van uitgaan dat ik nu weer aan het genezen ben?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste L.,

Ik kan je vraag natuurlijk alleen in algemene termen beantwoorden. Stemmingsstoornissen hebben als je daar gevoelig voor bent de neiging om na enige tijd terug te keren, bijvoorbeeld als er weer stressvolle omstandigheden zijn, maar ook wel zonder duidelijke aanleiding. Klachtenvrije periodes kunnen overigens heel lang duren.

Mensen die al eerder meerdere depressies hebben doorgemaakt en dus kennelijk een kwetsbaarheid daarvoor hebben, kunnen zichzelf beschermen door langdurig en preventief een antidepressivum te gebruiken. Of dat in jouw geval aan te raden is, zou je met een psychiater moeten bespreken die de details van jouw klachtenpatroon kent.

Bij twijfel, en als je de medicijnen goed verdraagt, is doorgaan vaak het verstandigst. Antidepressiva kunnen vele jaren achter elkaar gebruikt worden zonder dat het schadelijk is. Natuurlijk moeten de gewenste effecten steeds worden afgewogen tegen eventuele bijwerkingen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 10 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

angst
antidepressiva
Depressie
Medicatie

Lees ook