Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Waar vind ik buiten de GGZ behandeling voor stemmen?

Vraag

Beste dirk,

Mijn vriendin hoort al een paar maanden stemmen en is afgelopen 5 weken bij een GGZ instelling geholpen door een detox behandeling en heeft zelf aangegeven graag een emdr therapie te willen volgen dit om weer zo snel als het zou kunnen haar kindje weer kan gaan zien en normaal met situaties om te leren gaan.

Nu kreeg zei het gevoel op die locatie niet juist geholpen te worden. Wij hebben de keuze gemaakt dit (buiten) intensief te willen volgen. Graag zou ik willen weten wat ik precies moet en waar ik het beste kan zijn?

GGZ? of toch persoonlijker en privé? is dat het beste om een paar keer per week te doen en de rest een invulling van vrijwilligerswerk of bezigheid te nemen? Graag hoor ik iets meer hierover van u, met vriendelijke groet

J

Antwoord

Beste John,
Zie www.levenmetstemmen.nl voor informatie over stemmen horen; daar vind je ook het stemmeninterview, dat misschien behulpzaam kan zijn bij het begrijpen van de ervaring.

Als ik tussen de regels door lees is er een samenhang met middelengebruik. Stemmen kunnen daardoor worden opgeroepen. Vaak hebben de stemmen persoonlijke betekenis, vaak staan ze in relatie tot levensgebeurtenissen.

Of je geholpen wil worden in of buiten de GGZ is aan jullie natuurlijk. Bij stemmen horen zijn zowel leren luisteren naar de stemmen (en niet gehoorzamen!) als het leren negeren van de stemmen belangrijk. Je bepaalt zelf hoeveel invloed ze hebben op je leven. Maar dat is een proces dat je moet leren kennen bij jezelf.

Werk en bezigheden kunnen een goede afleiding zijn. Sommige mensen gaan poetsen om meer grip te krijgen over de stemmen, anderen gaan hardlopen of in het bos wandelen. Iemand die naar je wil luisteren en de stemmen als jouw realiteit ziet is belangrijk. Die kun je zowel in de GGZ als privé vinden.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 37
Beantwoord door: Dirk Corstens op 22 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook