Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ben schizoaffectief – kan ik fluanxol afbouwen?

Vraag

Hallo Jim,

Ik ben ongeveer 15 jaar terug gediagnosticeerd als schizoaffectief, ik ben toen voor 5 jaar aan de medicatie gegaan met 2 mg Fluanxol, daarna accuut gestopt met medicatie en 3 kwart jaar later weer in psychoses beland.

Daarna weer aan de fluanxol met 2mg gaan gebruiken, dit doe ik nu al trouw 10 jaar. Maar ik heb het idee dat ik eerste onvoldoende op de hoogte was met hoe af te bouwen. Nu wil ik weer een afbouw traject aangaan maar door eerst voor 6 maanden over te stappen op 1 mg fluanxol en daarna na 6 maanden over te stappen op 0,5 mg fluanxol met als doel dit 6 maanden aan te houden en helemaal van de medicatie af te komen.

Is mijn kijk van afbouwen redelijk? Is mijn wens om van medicatie af te komen haalbaar, aangezien ik schizoaffectief gediagnoseerd ben? Of dien ik echt de rest van mijn leven de medicatie te gebruiken?

Antwoord

Dank voor je vraag, goed bezig!

Ik zou je het volgende in overweging willen geven:

1. Een dosis van fluanxol 2mg is weinig, dus als je het daar goed mee doet (dus ook geen bijwerkingen van belang) zou je kunnen zeggen dat dat mooi meegenomen is. Je zou gewoon kunnen doorgaan met fluanxol, eventueel in een dosering van 1mg, dan heb je helemaal een lage dosis. Als dat lukt zou je kunnen besluiten: waarom het risico nemen en niet gewoon doorgaan met een lage dosis?

2. Dat gezegd hebbende – je kunt ook proberen om af te bouwen, zeker nu je bezig bent met de soort therapie waar je je in kunt vinden, gericht op weerbaarheidsbevordering. Misschien zou je eerst je weerbaarheid verder kunnen bevorderen met de therapieën waar je nu mee bezig bent (klinkt heel goed overigens, je hebt zelf gevonden wat werkt en wat niet – de traditionele psychotherapeutische aanpakken zijn inderdaad vaak theoriegestuurd en niet patiëntgestuurd).

3. De diagnose schizoaffectief heeft er verder weinig mee te maken. De diagnose is een slechts een beschrijving voor de symptomen die je had, het verwijst niet naar een ziekte waar we iets van af zouden weten, het is puur beschrijvend. Met andere woorden: iedere persoon met de diagnose schizoaffectief is anders, hetgeen betekent dat de een succesvol kan stoppen met medicatie en de ander niet. We weten helaas niet van te voren wie wel en wie niet – het is een kwestie van trial and error. Ook bij jou dus.

4. Het afbouwen zoals je dat voorstelt klinkt goed, BEHALVE dat ik zou aanraden om het laatste gedeelte met een taperingstrip te doen en wel 3 maanden 0.25mg en 3 maanden 0.125 mg en dan stop. Dit komt omdat met name de laatste beetjes juist tot reacties kunnen leiden – althans daar lijkt het op. Moet je wel zorgen dat je het vergoed krijgt. Indien dat niet lukt kun je met 0.5 proberen en kijken of de apotheek dat kan helpen halveren.

5. Zie verder op onze website (animaties, blogs, info) over de do’s en don’ts van afbouwen!

Succes!

Beantwoord door: Jim van Os op 29 april 2018

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook