Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Russel Cummins

Russel Cummins is ervaringswerker, persoonlijk begeleider, kwartiermaker ervaringsdeskundigheid, teamcoach en organisatie adviseur in de GGZ.

Karma is a bitch – mijn leven tijdens mijn psychoses

Blog Karma is a bitch

Mijn ervaringsdeskundigheid bestaat uit tien opnames, waarvan één gedwongen. Ik heb drie jaar op afdelingen doorgebracht en drie jaar binnen een beschermde woonvorm gewoond. In totaal ben ik drie keer volledig psychotisch geweest. De laatste episode duurde twee jaar.

Ik was dakloos. Ik was die schreeuwende man in de stad

Tijdens mijn opnames heb ik veel hulpverleners gezien. De een was geschikt voor het werk, de ander niet. Mensen die geen compassie kunnen opbrengen voor een ander -en dus ook niet voor zichzelf- kunnen beter niet in de zorg werken. Eén verbeterpunt voor de zorg is in al die jaren gebleven: om de ander als mens te zien en als mens te behandelen. Zo wil ik zelf werken als ervaringsdeskundige.

Over mijn psychoses. Mijn eerste psychose sloop erin. Ik had het niet gepland.

De tweede en derde psychose koos ik bewust

Ik had het boek De krochten van mijn onderbewustzijn nog niet helemaal uit. Mijn realiteit was niet erg aantrekkelijk, daarom ging ik liever verder met mijn onderzoek naar mijn eigen onbewuste geest. Ik weet zeker dat als ik nu besluit psychotisch te worden, ik over drie maanden volledig vertrokken ben uit de gangbare realiteit. Ik weet hoe het werkt.

De eerste diagnose die ik kreeg was Vietnam syndroom (1983). Daarna volgden er meer: chronisch schizofreen met paranoïde wanen, drugsmisbruiker, draaideurpatiënt. Inmiddels is daar de concentratiestoornis AD(H)D bij gekomen. Ik heb manische en depressieve periodes gekend. En nog een paar dingetjes.

Mijn laatste episode duurde twee jaar, ik was continu psychotisch

Na twee jaar had ik mijn innerlijke verhaal volledig met mijn innerlijk oog gezien. Ik ben niet meer gestopt met medicatie en heb ik een vol leven opgebouwd. Ik ben niet meer psychotisch geweest, maar ik heb wel bepaalde restsymptomen. Dat is de beperking waar ik mee heb leren leven.

In welk gezelschap ik ook spreek, ik weet zeker dat de ervaringsdeskundigen in dat gezelschap de duurste vooropleiding hebben gedaan. Een opnamedag en zelfmedicatie zijn niet goedkoop en niet iedereen overleeft deze vooropleiding. Letterlijk. Dat is wrang, dat is tragisch. Als overlever laat ik mij daarom door niemand meewarig of neerbuigend behandelen. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd en daardoor ook wordt gecreëerd, is mijn leven niet voorbij.

Ik heb mijn leven geleefd. Met medicatie

Ik heb meer dan 2 miljoen maaltijden bereid in commerciële keukens. Ik heb als cateringmanager bij de politie gewerkt. Ik bedacht een vergrendelingssysteem voor parachutisten en vroeg hier octrooi op aan. Ik maakte honderdtwintig keer een vrije val uit vliegtuigen en helikopters en ik haalde mijn Franse skydive-brevetten. Ik heb twee bijzondere kinderen verwekt en de derde is onderweg. Ik ben gediplomeerd ervaringsdeskundige en heb mijn roeping gevonden. Ik heb een vol leven en regelmatig ben ik -ook bewust- gelukkig.

Tijdens mijn psychoses heb ik van binnen onbeschrijfelijk geleden

Ik weet wat euforie is. Ik heb extatische ervaringen gehad. Ik wil mezelf niet als zielig slachtoffer van een verschrikkelijke ziekte neerzetten. Wat ik volgens anderen misschien wél ben. Ik wijs óók niet naar mensen die mij van alles hebben aangedaan. Misschien wisten ze niet beter. Deden zij het wél bewust?

Karma is a bitch

Alle ellende die ik heb meegemaakt én heb veroorzaakt, maken me bijzonder geschikt voor mijn werk. Ik heb van mijn zwakke punten, mijn sterke punten gemaakt en dat is één van de doelstellingen in mijn leven.

Ik heb misschien meer fouten gemaakt dan de gemiddelde Nederlander. Maar ik blijf ze niet herhalen. Deze ezel loopt nu om bepaalde stenen heen. Ik weet nu waar ze kunnen liggen. Zo kan ik anderen helpen en gidsen. Ik ben hun psychose-gids. Het gaat er niet om hoe we het noemen. Het gaat er om hoe we er over praten en denken.

BewarenBewaren

Reacties

15 reacties op “Karma is a bitch – mijn leven tijdens mijn psychoses”

 1. Nienke Schippers

  Russel, ik mocht met je meelopen op De Bocholtstraat. Het was een hele mooie ochtend. Je bent een geweldig voorbeeld voor mij op het pad van herstel en mijn ontwikkeling tot ervaringsdeskundige. Ik blijf je volgen. En kom je graag weer tegen.
  Nienke Schippers

 2. Nicolas

  Baas-verhaal! Ik voel je en dit artikel leest lekker weg.. Big up!

 3. Russel Cummins

  Uit ervaring,
  Na drie jaar psychotisch en intussen jaren professioneel werkzaam en geschoold in de zorg (ervaringsdeskundige) kom ik nu tot de volgende ideeën;
  Er van uitgaande dat de hersenen “holistisch binair” zijn, dat wil zeggen iets is waar of niet waar (ja/nee) onder invloed en binnen de dynamiek van alle van invloed zijnde factoren.
  Ervan uitgaande dat er een “waarheidsgevoel” bestaat.
  Daar naar “luisteren”, wordt ook wel intuïtief genoemd .
  (check: voelt deze redenering als waar?)
  -Mensen die psychotisch of in de war worden genoemd , hebben op (voor de omgeving) verkeerde momenten een gebeurtenis (gevoelsmatig) gelabelen als waar( er is een verkeerde koppeling gemaakt) .
  Dit kunnen pioniers zijn , maar ook mensen die als het ware “de verkeerde afslag” hebben genomen,
  Of beiden.
  (let wel, iedere uitvinding begint met een aanname ;”wat als”.)
  Dit verkeerd labelen kan makkelijker onder invloed van drugs plaats vinden , maar dat is niet noodzakelijk.
  Anti psychotica snijden die foute verbinding door, bij de hoge doseringen bij het naar beneden brengen van een psychose worden zelfs alle verbindingen doorgesneden, de patiënt wordt een emotionele flatliner,;
  depressie een natuurlijk gevolg (men komt van emotioneel overprikkeld, angstig maar soms ook extatisch naar totaal emotioneel onder geprikkeld)
  Toenemend druggebruik , om de illusie van een gevoelsleven in stand te houden,kan onder meer het gevolg zijn.
  En wat als de patiënt niet de gelegenheid krijgt om de waar- en onwaarheden te ontwarren ;
  Dan weegt vaak ,ondanks de mening van de omgeving over het beleefde, de twijfel het zwaarst:
  “Misschien was het toch waar “.
  Wat de patiënt ertoe kan doen besluiten om “de achterdeur naar die andere realiteit” ook wel “kwetsbaarheid” genoemd, op een kier te laten. Tegen iedere vorm van medicatie in ( met zo nu en dan de hulp van drugs) is dit vol te houden , is de kiem van de (volgende) psychose in leven te houden……
  waarbij nog opgemerkt dat anti psychotica de buffer herstelt waardoor niet ALLE indrukken “hard”binnenkomen waardoor er niet continue een “realiteits vertaalsag”hoeft te worden gemaakt waardoor het risico van een “foute afslag nemen”aanzienlijk verminderd wordt.
  Russel Cummins/13 juni 2015

 4. russell Cummins

  Zelf beschouw ik mijzelf ook als een compleet mens met al mijn emoties en stemmingen. Dit met behulp van medicatie waar ik bij vanuit ga dat ik nooit meer zonder medicatie zal zijn; leergeld betaald.

  1. Russel Cummins

   hoi Jim,zoals ik het zie is er wat ooit bij mij “doorgebrand”. ik zal nooit meer zonder medicijnen willen, waarom zou ik mijn persoonlijke hel blijven opzoeken?maar jij hebt recht op jouw mening en ik op de mijne, het is mijn lijf per slot van rekening, onze meningen kunnen dus naast elkaar blijven bestaan.

 5. rene grishaver

  Russell

 6. Annemiek Botman

  Dag Russel, dank voor je indrukwekkende verhaal. Ik lees over de duurste opleiding. De opleiding met wel een bijzonder eenzaam, hartverscheurend, uitputtend en extreem opleidingstraject. De opleiding waarmee echter ook levens en daarmee werelden terug te winnen zijn. Heel bijzonder!

 7. russell Cummins

  Als iemand die zelf deze diagnose heeft gekregen heb ik mijzelf om de volgende reden bij de ” http://www.schizofreniebestaatniet “campagne aangesloten:
  het gaat natuurlijk niet om het woord maar om de wijze waarop mede historisch gezien gedacht en gesproken wordt over deze term.
  Zelf zou ik het willen omschrijven als een verschuiving van de term Ministerie van Oorlog naar de term Ministerie van Defensie.
  Kijk als er bij zo een verschuiving ook geen verandering meekomt maakt het niet uit.
  Verder denk ik dat de term psychose gevoeligheid ook geen statisch begrip is , soms was ik wat gevoeliger dan anders zal ik maar zeggen , net zo iets als het hebben van hoge of lage koorts…tijdens het verloop van een griep….let wel, griep heb ik bewust gekozen en niet om te bagatelliseren, griep kan overgaan maar ook dodelijk zijn.

  1. russell cummins

   Als schizofreen,

   Als schizofreen ben ik verbrijzeld,
   zoekend naar de scherven.
   Ieder fragment van waarde,
   Van wat kan zijn geweest.
   Het “vel “trilde,
   de kosmos bewoog.
   Alles in 1,
   overspoeld door het geheel.
   Vechtend voor de gloeiende kool,
   In het diepst van de ziel.

   Russell cummins

 8. Wilma Boevink

  nogmaals diep onder de indruk van je ervaringen versus waar je nu staat in je leven… diepe diepe buiging knokker!

 9. Monique

  Ervaringsdeskundige: de duurste vooropleiding. Helaas zo waar! Goed stuk tekst.

 10. Mieke Dorleijn

  Beste Russell wat een indrukwekkend en goed verhaal. Goed dat je het in de openbaarheid deelt!

 11. Janneke Roozen

  Russell wat heb je dat weer mooi verwoord!!! Twee jaar geleden hoorde ik voor het eerst jouw verhaal. En wat is er in die tijd een hoop gebeurd!! Trots op jou en om met jou te mogen samenwerken!!!!

 12. Nanette waterhout

  Lieve Russell,

  Wat heb je weer een mooi en krachtig verhaal geschreven! Ik ben super trots op jou als collega ervaringsdeskundige maar vooral als mooi mens. Wat een mooi nieuws trouwens dat nummer drie onderweg is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *