Main content

Naast de reguliere behandelmethoden, zijn er diverse alternatieve mogelijkheden ter aanvulling van je therapie. Mindfulness bijvoorbeeld, of de Yucelmethode.

Mindfulness

Mindfulness kan worden gebruikt als je stress ervaart omdat je niet op kan tegen ervaringen (stemmen, wantrouwen, depressie, uitzichtloosheid) of situaties. Mindfulness, of aandachttraining, is het tegenovergestelde van leven op de automatische piloot. Je komt dichterbij je gevoel, zonder erover te oordelen of er direct gevolg aan te geven. Je aanvaardt de situatie zoals deze is en creëert zo ruimte om problemen van een andere kant te bekijken. Door dit proces te trainen, leef je intenser en je kunt je tegelijkertijd makkelijker ontspannen. Mindfulness kan een onderdeel zijn van Acceptance and Commitment Therapy. Een training bestaat uit ongeveer 8 groepsbijeenkomsten met oefeningen en huiswerk tussen de sessies.

Open dialogue

Open dialogue is een Finse behandelmethode die bij psychose een verbluffend resultaat oplevert. Voor veel stemmenhoorders is het vanzelfsprekend om zelf met de stemmen te praten, maar het is een raar idee dat een ander dit gaat doen. Bij open dialogue wordt iedereen die belangrijk is voor de persoon die een psychose heeft bij de behandeling betrokken. Ze komen vijf tot tien keer bij elkaar. Meestal voelt de stemmenhoorder zich heel serieus genomen, de behandelaar benadert de stemmen immers ook als een (psychologische) realiteit. Alle betrokkenen uit de omgeving kunnen gezamenlijk helpen puzzelstukjes te leggen om de oorzaak van de psychose te achterhalen. Lees meer over open dialogue.

Yucelmethode

Bij de Yucelmethode bouw je met gekleurde blokken een opstelling die je levenssituatie weergeeft. Je benoemt je problemen (je draaglast) en de ondersteuning die je daarbij krijgt (je draagkracht) in je eigen woorden en zet ze door middel van de blokken heel tastbaar neer op tafel. Zo worden je problemen en de behoefte aan steun duidelijk zichtbaar en makkelijker bespreekbaar. Deze methode werkt ook heel goed bij mensen die niet zo makkelijk praten of die minder talig zijn. Lees meer over de Yucelmethode.Meer informatie:
Centrum Integrale Psychiatrie
Yucelmethode.nl
ACT in actie
Werkgroepcheiron.nl Informatie over alternatieve en complementaire geneeswijzen in en om de psychiatrie
Collectie van meer goede bronnen en websites over Open Dialogue

 

  • Deel deze pagina: