Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Bestaan er gradaties in erfelijkheid van Psychose(gevoeligheid)?

Vraag

Bestaan er gradaties in erfelijkheid? Het is bijna onwaarschijnlijk. Van mijn gezin van herkomst hebben 3 van de 5 (extreem) psychotische aandoeningen, broer (leeft niet meer) en moeder schizofreen en tweelingbroer schizotypische persoonlijkheidsstoornis. Zelf herstellende van CPTTS door deze familiegeschiedenis.

Nog een vraagje: is er ook een relatie tussen deze twee aandoeningen qua etiologie? Tot slot, passen persoonlijkheidsstoornissen vaak bij schizofrenie? Ze hebben allen geen inlevingsvermogen.

Ik kan er met mijn verstand niet bij.

Antwoord

Goede vragen!

Kwetsbaarheid voor psychische aandoeningen zijn familiaal en erven over van de ene naar de andere generatie via gedeelde genen en gedeelde omgeving – en de interacties daartussen.

Met andere woorden: het is heel goed mogelijk dat de verschillende leden van een familie een verschillende dosis genetische kwetsbaarheid hebben. Dat is een kenmerk van de genetische overerving: variatie binnen hetzelfde gezin.

Het is ook zo dat dezelfde genetische kwetsbaarheid zich heel anders kan uiten bij verschillende leden van het gezin. Waar bij de een de kwetsbaarheid zich vooral manifesteert als psychose, kan dat zich bij een ander uiten als persoonlijkheidsproblematiek en bij weer een ander als bijvoorbeeld depressie of verslaving.

Ook de mate van empathie en inlevingsvermogen kan onderdeel zijn van de genetische kwetsbaarheid.

Dus op al je vragen is het antwoord: ja.

Dank en groet, Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Jim van Os op 2 september 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook