Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Zijn er betere alternatieven dan speed om met de stemmen om te gaan?

Vraag

Mijn zoon hoort ondanks 500 mg clozapine na een paar jaar nog steeds dagelijks stemmen waarvan hij veel last heeft.

In overleg met zijn behandelaars is daarom besloten te gaan afbouwen. De voordelen wogen niet op tegen de vele nadelen.

Nu op 250 mg is besloten te pauzeren omdat de stemmen steeds heftiger werden en er (te) veel emotie wordt blootgelegd. Nog steeds gaat het op en neer qua stabiliteit, met heftige dieptepunten. Hierdoor wordt hij soms zo wanhopig dat hij, om een paar uur van de stemmendruk af te zijn, speed neemt. Dit heeft dan weer tot gevolg dat hij een paar nachten niet kan slapen, de stemmendruk weer hoger wordt en er geen rust komt en lorazepam wordt ingezet. Een vicieuze cirkel. Ik begrijp zijn zelfmedicatie, maar is er geen andere manier?

Zijn wanhoop groeit inmiddels tot suïcidaal niveau. Hij doet onderzoek naar mogelijkheden en vertelt hierover. Een bijkomend probleem is dat de GGZ slecht of niet met ons als ouders communiceert, ook al is het contact met onze zoon ondanks alles heel goed. Omgekeerd wordt wel informatie van ons verwacht om hun beslissingen mede op te baseren. Ondertussen blijf ik met veel vragen zitten.

Wat is de invloed van speed op de psychose?

Is er iets wat niet van de straat komt wat dit beter kan vervangen of komt er dan weer een verslaving bij?

Hoe kan deze situatie op een verantwoorde manier doorbroken worden?

Antwoord

Bij veel mensen helpen antipsychotica niet ’tegen’ stemmen. Bij sommigen gelukkig wel. Nogal eens niet zonder ongewenste neveneffecten. Het is moeilijk te voorspellen op individueel niveau. Clozapine wordt voorgeschreven als andere middelen falen, maar sedeert ook sterk, waardoor de kwaliteit van leven af kan nemen. Het blijft vaak een complex verhaal.

Op grond van deze ervaringen hebben we geleerd om niet ’tegen’ de stemmen te zijn, maar te kijken hoe je de relatie met de stemmen kunt verbeteren. Dat proberen wij op de stemmenpoli in Alkmaar. In Utrecht heeft men ook een stemmenpoli die groepen combineert met individueel contact. De visie is wel wat anders, maar ook gericht op omgaan met de stemmen.

Enkele websites:

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com

Amfetamine – speed geeft even een gelukzalig gevoel (‘flash’), vaak snel en kort. Je slaapt er slechter door en vaak krijg je daarna een rebound: je voelt je somber en leeg. In het algemeen is het een psychoticum, het kan een psychose veroorzaken. Sommige stemmenhoorders gebruiken het ’tegen’ (het gevoel van) de stemmen. Vaak is het een vruchteloze weg. Een soortgelijk middel is methylfenidaat (Ritalin) dat we voorschrijven bij mensen met ADHD, maar in het algemeen niet raadzaam om dat bij stemmen horen voor te schrijven. En inderdaad de ene verslaving voor de andere inruilen.
Ik denk dat het belangrijk is om in te zetten op het verbeteren van de relatie met de stemmen.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Dirk Corstens op 22 december 2020

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook