Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Bijwerkingen sarotex lange termijn

Vraag

Ik gebruik nu bijna 10 jaar Sarotex. De laatste jaren heb ik één keer per week enorme hoofdpijn en is het chronisch geworden. Kan dit te maken hebben met het feit dat ik dit anti-hoofdpijn medicijn te lang gebruik? Raad je me aan over te stappen naar een andere antidepressivum?

De hoofdpijnklachten zijn er echt ingeslopen.

Antwoord

Het is natuurlijk de vraag of de hoofdpijn iets te maken heeft met de amitriptyline (Sarotex), want bijwerkingen komen meestal na vrij korte tijd. Overigens wordt amitriptyline ook juist gebruikt tegen chronische hoofdpijn, zoals je al schrijft. Dus een verband van dit middel en je hoofdpijn ligt eigenlijk niet zo voor de hand.

Of het na lang gebruik juist hoofdpijn in de hand werkt (zoals sommige pijnstillers doen), is een goede vraag, maar daar heb ik eigenlijk geen ervaring mee, en ik kon er in de medische literatuur niet zo gauw iets over vinden. Je zou dit door een neuroloog/hoofdpijnspecialist moeten laten onderzoeken. Hoofdpijn heeft veel oorzaken.

Een andere vraag is: helpt de amitriptyline je voldoende om de klachten van angst en depressie te verbeteren?

Kortom: twee vragen die je door een arts moet laten onderzoeken, voordat je het middel aan de kant zou zetten.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 52
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen

Lees ook