Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Moet je bij een bipolaire stoornis levenslang medicatie gebruiken?

Vraag

Als je een bipolaire stoornis hebt, kun je dan medicatie afbouwen of moet je die levenslang nemen? Ik neem Efexor, Lambipol, en Invega.

Twee psychiaters hebben mij verteld dat ik de medicijnen levenslang moet nemen. Mijn huisarts heeft al verschillende keren gevraagd of ik Efexor wil afbouwen maar ik durf het niet. Ik ben wel al verschillende jaren stabiel.

Antwoord

Beste N.,

Dank voor je bericht.

Het idee van dat je bij bipolaire stemmingsgevoeligheid je hele leven medicatie moet nemen is niet een soort vaststaande regel of noodzaak. Het is voor iedereen anders. Sommige mensen kunnen langzaam stoppen met hun medicatie, anderen kunnen niet zonder.

Om te kunnen stoppen moet er sowieso aan een aantal voorwaarden zijn voldaan:

  1. De persoon heeft voldoende mentale weerbaarheid op weten te bouwen. Dat wil zeggen: de persoon kent zijn onderliggende gevoeligheid, heeft het geïntegreerd, kent de vroegsignalen en kan ze dan afbuigen in een vroeg stadium. De persoon heeft geleerd over mentale weerbaarheid in de zin van bufferen van stress, hoe zich te verhouden ten opzichte van negatieve emoties, hoe positieve emoties te genereren, wat de persoonlijke valkuilen zijn mentaal et cetera.
  2. De persoon heeft heel langzaam over de jaren de medicaties een voor een weten af te bouwen zonder al te veel onttrekking en zonder rebound. Voor een uitleg hiervoor zie onze 33 tips.

Je kunt niet van te voren weten of jij iemand bent die kan afbouwen. Het is een experiment, en het experiment is niet zonder risico. Je moet een goede resourcegroep om je heen hebben die met je meedenkt en met je meemonitort.

Ook moet je een psychiater hebben die verstand heeft van afbouwen en met je mee wil denken. Helaas zijn die niet altijd makkelijk te vinden.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 19 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie

Lees ook