Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Bipolaire stoornis wordt niet stabiel. Hoe kan dat?

Vraag

Geachte heer Kupka,

Ik heb al jaren een bipolaire stoornis type 1. Dit krijgen we maar niet stabiel. Enorm veel medicatie uitgeprobeerd zonder resultaat. Als ik nieuwe medicatie krijg lijkt het aan te slaan. Slaat bij mij al binnen 3 dagen aan en lijkt goed aan te slaan. Medicatie bij mij komt er nauw. Dit duurt meestal maar een paar weken. Lijk resistent te zijn voor medicatie.

Episodes van mij worden steeds grilliger. In de loop der jaren krijg ik steeds meer episodes met amper stabiliteit ertussen. (hypomanisch, manische, gemengde en ultra rapid cycling)

Is dit herkenbaar en hoe kan dit?

Antwoord

Beste C,

Ja dat is een herkenbaar beloop. Bij sommige mensen verloopt een bipolaire stoornis grillig, en lijkt dat in de loop van de tijd toe te nemen. Medicatie werkt dan niet (meer) of maakt het soms alleen maar grilliger. Dat is natuurlijk heel frustrerend. Ik kan op afstand niet beoordelen welke factoren in jouw geval misschien een rol spelen, en welke medicijnen mogelijk verbetering zouden brengen. Je behandelaar kan een second opinion aanvragen zodat ik of een andere specialist op dit gebied alles eens op een rijtje kunnen zetten en een advies geven.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook