Main content

Vraag

Hallo Peter,

Ik ben bezig met afbouwen van Seroquel. Ik slikte 400 mg en nu nog 300 mg.

Is deze stap te groot of wordt dit geadviseerd?

Ik ben een beetje afgevlakt en onrustig. Ik slaap wel goed en probeer elke dag veel te bewegen.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste H.,

Als je merkt dat je na een dosisverlaging nieuwe klachten krijgt of dat bestaande klachten erger worden, dan was de stap waarmee je de dosis verlaagde voor jou waarschijnlijk te groot. Als je niets merkt van een dosisverlaging dan was er voor jou kennelijk geen probleem. Omdat mensen allemaal anders zijn is het niet goed mogelijk om hiervoor algemene regels te geven. Het werkt veel beter als je oplet hoe het afbouwen voor jou gaat, en de snelheid van het afbouwen daaraan aanpast.

Dat kan heel lastig of zelfs praktisch onmogelijk zijn met de standaarddoseringen die apothekers kunnen leveren, vooral aan het einde van een afbouwtraject bij lagere doseringen. Want dat laatste stuk is in de praktijk het moeilijkst. Met afbouwmedicatie – taperingstrips – die je behandelaar aan jou kan voorschrijven is veilig en verantwoord afbouwen wel goed mogelijk.

Ik raad je aan om de tips voor het afbouwen van medicatie door te lezen, dan weet je daarna wat je zelf kunt doen om je quetiapine (Seroquel) op een veilige en verantwoorde manier en in goed overleg met je behandelaar af te bouwen. Ik wens je daarbij veel succes.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 16 mei 2021
  • Deel deze pagina: