Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Broer herstelt niet – diagnose onjuist?

Vraag

Hallo Jim,

Eind december 2016 heeft mijn broer voor het eerst een psychose gehad en nu bijna 1,5 jaar later zijn we nog niet veel verder.
Na de psychose heeft hij periodes gehad dat het wat beter ging maar dezelfde persoon als daarvoor was hij niet meer.
Nu zit hij weer vol in een psychose, en wij als familie staan met de ruggen tegen de muur.
In mijn ogen faalt de geestelijke gezondheid gigantisch en krijgen we steeds niet de juiste zorg voor hem. Psychose lijkt een gevoelig onderwerp daar ze het steeds niet zo noemen en geen juiste diagnose stellen of de juiste hulp bieden.

Inmiddels zijn wij er van overtuigd dat hij opgenomen moet worden en de juiste medicatie moet krijgen.
Het sloopt ons als familie, wij zijn niet in de positie om de juiste dingen te zeggen, om hem eruit te trekken omdat hij in zijn eigen wereld leeft.

Waar in nederland zit een goede kliniek/inrichting? Waar hij eindelijk de zorg krijgt die hij zo verdiend.
Ik hoop dat u hierop een antwoord heeft.

Met vriendelijke Groet,
Een bezorgde zus

Antwoord

Beste Anoniem,

Heel zwaar voor jullie, goed dat je bij ons probeert antwoorden te krijgen!

Het volgende is belangrijk:

1. In de praktijk ben je afhankelijk van de lokale GGZ die, als het ernstige psychische problemen betreft, het zorgmonopolie heeft.

2. Maar….wat je wel kunt doen is vragen om een second opinion opname bij het dichtstbijzijnde academisch ziekenhuis (in jullie geval: Groningen) met de vraag of ze daar eens goed willen kijken wat de diagnose en behandeling zou moeten zijn.

3. Helaas is het zo dat bij ongeveer 10-15% van de mensen met een psychose de prognose (in de zin van herstel van symptomen) niet goed is met weinig tot geen respons op de behandeling, inclusief medicatie. Maar het kan natuurlijk ook dat de diagnose niet helemaal goed is gesteld en/of de juiste medicatie nog niet is gevonden. Daarom is het misschien belangrijk om te kijken of ze op het UMCG tot een andere conclusie en een andere behandeling komen.

Heel veel succes!

Beantwoord door: Jim van Os op 2 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook