Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Kan ik CBD-olie combineren met Fluanxol?

Vraag

Er zijn onderzoeken dat CBD-olie kan helpen bij psychosen.

Kan ik CBD-olie veilig combineren met Fluanxol?

Antwoord

Beste A.,

Cannabidiol lijkt inderdaad in sommige onderzoeken een gunstig effect te hebben bij psychose, vooral bij mensen die voor het eerst een psychose hebben. Zoals het vaak gaat in de wetenschap zijn de resultaten van de onderzoeken niet allemaal positief, maar er wordt hard gewerkt aan allerlei vervolgonderzoeken.

In sommige onderzoeken combineerden mensen antipsychotische medicatie met CBD. Dit werd goed verdragen, soms gaf het wat slaperigheid. Het lijkt dus veilig te zijn om CBD-olie samen met een antipsychoticum te gebruiken.

Het is wel belangrijk om te weten dat in de gepubliceerde onderzoeken cannabidiol doseringen van 600-1000 mg per dag werden gebruikt, dat is een stuk hoger dan in de CBD-olie producten die in de winkel en online verkrijgbaar zijn, waar je met de aanbevolen (en nog betaalbare) dosering niet snel boven 100 mg komt. Qua veiligheid is dat natuurlijk een voordeel, maar voor het te verwachten effect niet.

Als je het wilt proberen adviseer ik je om dit ook te melden aan de arts die je de Fluanxol voorschrijft, goed om samen te overleggen en de voor- en nadelen voor jou af te wegen.

Groet,

Wim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Veling op 4 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Medicatie

Lees ook