Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Citalopram

Vraag

Ik gebruik deze medicijn Citalopram al 10 jaar.
Mijn vraag mag ik deze medicijn voorlevens lange blijven gebruiken.
Maar ik ben bang dat het een nadelige invloed heeft op mijn gezondheid.

Antwoord

Beste Ga, of je een antidepressivum altijd moet blijven gebruiken hangt af van de aard van je klachten. Als je in het verleden vaker een ernstige depressie hebt doorgemaakt, en je daar sinds het gebruik van citalopram vanaf bent, kan dat een reden zijn om het preventief te blijven gebruiken.

Bij twijfel kun je het altijd zeer geleidelijk afbouwen. Van citalopram zijn ook druppels te krijgen, waardoor je in overleg met je arts en de apotheker een geleidelijk afbouwschema kunt maken. Daarna kun je zien hoe het met je stemming gaat.

Als de depressies onverhoopt toch weer terugkomen, kun je opnieuw beginnen met het antidepressivum. Dit type antidepressiva levert overigens geen gezondheidsschade op. Je kunt natuurlijk wel bijwerkingen ervaren die weggaan als je het middel stopt. Dar moet je dan afwegen tegen de voordelen ervan.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 38
Beantwoord door: Ralph Kupka op 28 oktober 2018

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook