Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Cognitieve problemen na manische psychose

Vraag

Beste Ralph,

Na al een paar jaar met langdurige meest gemengde episodes achter elkaar en vorig jaar een manie van meerdere maanden, is begin dit jaar eindelijk de diagnose Bipolair gesteld. Deze gevoeligheid blijkt al sinds mijn 14de aanwezig. Tijdens het instellen op de Depakine vlamde de manie af en toe nog wat korter op (licht tot matig), maar kwam steeds snel tot rust. Ik ben dan ook erg blij met deze medicatie die de prikkeloverdracht veel beter regelt.

Maar ik merk dat ik toch wel cognitieve problemen heb. Mijn geheugen is sinds vorig jaar aanzienlijk achteruit gegaan. Naast de manie vorig jaar was ik ook maandenlang knap psychotisch en heb extreem lang heel weinig geslapen.

Is dit geheugenprobleem tijdelijk en nog een restverschijnsel van die heftige tijd vorig jaar of kan het na elke episode toch meer achteruit zijn gegaan en is het onomkeerbaar? Ik heb erg veel moeite met het opnemen van veel informatie. Al heel lang, maar ’t lijkt steeds minder te worden.

Gezien mijn leeftijd hoef ik niet zoveel meer, maar ben toch weer bezig weer wat maatschappelijke activiteiten op te pakken. En dan werkt het wel erg beperkend. Heb mijn verwachtingen al flink naar beneden bijgesteld, geef mijn grenzen goed aan, maar vraag me af wat ik kan verwachten. Ik kan toch nog wel een aantal jaartjes mee lijkt me. Helemaal nu ik eindelijk echt weet wat ik kan doen aan de verstoorde stemmingen. Zou het zonde vinden om dan niet weer gebruik te kunnen maken van mijn talenten. Heeft al veel te lang stil gelegen.

Antwoord

Beste A,

Een manie en zeker als die met psychose gepaard gaat is een forse aanslag op veel psychische functies, waaronder de cognitieve. Het duurt dan vaak ook geruime tijd (op zijn minst vele maanden) voordat zich alles herstelt. Soms blijven lichte cognitieve klachten gedurende langere tijd bestaan. Vaak gaat het om problemen met de aandacht, en niet zozeer op een geheugenstoornis. Maar ja, als je dingen bij gebrek aan aandacht niet goed inprent zijn ze later ook moeilijk terug te halen.

Ga er dus niet als voorheen van uit dat je alles vanzelf opmerkt en registreert, maar wees je daar meer bewust van.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook