Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Laura is psychiater en werkt op een acute opname-afdeling. Ze is gespecialiseerd in ambulante zorg voor mensen met ernstige psychiatrische problemen, vooral mensen die last hebben van psychoses.

Crisispreventie

Vraag

Beste Laura,

Ik weet dat elk geval anders is maar toch hoop ik op een antwoord…. Ik heb af en toe last van manische psychoses en ik ben zelf moeder. Mijn dochtertje is al bijna 2. Mijn laatste manische psychose was 1 jaar voordat ik zwanger van haar werd dus zij heeft mij nog nooit manisch psychotisch meegemaakt.

Soms vraag ik mij af hoe het zou zijn om in de buurt van mijn dochtertje manisch psychotisch te worden… Zou ik wanen over haar kunnen hebben? Kan het gevaarlijk zijn of is een moederlijk instinct toch sterker? U heeft toch veel mensen in de acute fase gezien…? Hoe gaan de ouders onder hen meestal met hun kind om?

 

Antwoord

beste J,

Dat verschilt inderdaad per persoon. Het kan gevaarlijk zijn, en het kan ook beschermend zijn.

Wat vooral heel erg belangrijk is om de mensen in je netwerk (mensen die je vertrouwt en die je regelmatig tegenkomt; familie/ vrienden/ collega’s/ behandelaren) zoveel mogelijk te betrekken bij je behandeling. En dan met name bij je behandelplan en je ‘preventieplan/ crisisplan’.

Zodat je (en je dochter) er niet alleen voor staat als het een keer minder goed met je zou gaan. Met hulp van anderen kan je sneller herstellen en kan je problemen om je heen voorkomen. Je kan dan ook samen opschrijven (in je behandelplan bv) wat je wel en wat je niet zou willen als het minder goed zou gaan. Dan hou je zelf ook een stuk regie.

Een vorm hiervoor zijn de resourcegroepen. je kan daar naar google-en.

Sterkte.

met vriendelijke groet,

Laura

Beantwoord door: Laura van Goor op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook