Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat is erop tegen om het dag- en nachtritme om te draaien?

Vraag

Ik ben bipolair maar heb voornamelijk last van depressies. Momenteel zijn de dagen vreselijk. Ik kan alleen maar op de klok kijken en de uren tellen tot het avond is. Eten is verschrikkelijk, maar ik eet drie keer per dag met weerzin.

Rond 22.00 uur is het alsof er een schakelaartje aangaat en om 23.00 uur snap ik niet dat ik overdag zo neerslachtig was. Het eten smaakt ook ineens.

Wat is er eigenlijk op tegen om ’s nachts gewoon door te gaan met lezen, hobby’s of televisie kijken? En dan rond 05.00 uur naar bed tot het middaguur?

Waarom zou ik niet gaan proberen om te kijken of een ander ritme iets voor me is?

Antwoord

Beste S.,

Ik kan via PsychoseNet natuurlijk geen advies-op-maat geven, dus ik geeft een wat algemeen antwoord.

Wij leven allemaal volgens een 24-uursritme, waarin alle biologische processen worden geregeld. Hoe dat precies is ingesteld is voor iedereen weer anders, je hebt avond- en ochtendmensen. De meeste mensen zijn overdag actief en slapen in de nacht. Onze biologische klok wordt immers vooral gestuurd door licht en donker. Daar is onze samenleving ook op ingericht. Natuurlijk moet iedereen zelf weten hoe hij of zij zijn of haar leven inricht, als dat past bij de eisen die vanuit zijn/haar omgeving gesteld worden.

Nu zie je bij depressies iets wat wel een ‘dagschommeling’ wordt genoemd: je wordt met een angstig en somber gevoel wakker, in de loop van de dag klaart dat geleidelijk op, en in de avond voel je je best goed. Na een nacht slapen ben je helaas terug bij af. Kennelijk is dat bij jou het geval. Het kan betekenen dat je depressie nog onvoldoende is behandeld. Overleg nog eens met je behandelaar wat de mogelijkheden zijn.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 26 september 2023

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook