Main content

Vraag

Ik heb een depressie. Mijn grootste wens is om ’s avonds naar bed te gaan en goed door te slapen en ’s morgens vrolijk met zin op te staan. Maar ik wordt wakker na ongeveer 3 uur en kan niet meer verder slapen en word dan helemaal gek. In bed krijg ik geen rust meer in mijn hoofd en lichaam, maar ga ik eruit weet ik niet wat ik moet doen.

Ik ben erg gespannen en gebruik soms oxazepam, maar wil er geen gebruik van maken. Hoe wordt ik rustig?

Antwoord

Bedankt voor uw uitleg en vraag. Hoe is de situatie nu?

Wellicht dat uw grootste wens om 'vrolijk met zin op te staan', juist een belemmering is. Door de verwachting die erbij komt kijken, een druk die u uzelf onbewust oplegt.

Wel weet ik dat geforceerd proberen in slaap te komen heel frustrerend is en die frustraties maken het alleen maar moeizamer. Gebruik de energie die u heeft om iets anders te doen, de gedachten die erbij komen kijken op papier te zetten of in te spreken. De ogen openhouden i.p.v. dicht kan ook helpen beter in slaap te komen. Focus op uw lichaam, hoe het matras zich vormt, wat voelt u eigenlijk door zintuiglijk waar te nemen. Adem comfortabel diep in en kort uit, achter elkaar. Zweten of fysieke activiteiten gedurende de dag kunnen ook helpend zijn om rust te vinden. De energie moet eruit, of het nou via het ventileren van gedachten is of door in beweging te zijn.

Ik hoop dat u hier iets aan heeft!

Hartelijke groet,
Tim Knoote


Logo biografie Tim Knoote

Tim Knoote is afgestudeerd als gezondheidszorg technoloog. Tim maakte drie psychoses door en is bij Howie the Harp opgeleid tot ervaringsdeskundige.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 66
Beantwoord door: Tim Knoote op 11 juni 2020
  • Deel deze pagina: