Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is het met een depot mogelijk om heel geleidelijk af te bouwen?

Vraag

Beste meneer Van Os,

Mijn zoon krijgt aripiprazol via een maandelijks depot. Hij heeft een jaar 400 mg per maand gehad en krijgt nu sinds twee maanden 300 mg per maand, want hij wil graag afbouwen.

Is het met een depot wel mogelijk om heel geleidelijk af te bouwen?

Het probleem is dat hij niet medicatietrouw is en als hij met taperingstrips zou werken, dan stopt hij hoogstwaarschijnlijk weer direct, met alle gevolgen van dien. Wij hebben dit nu vijf keer meegemaakt dus zijn daar bezorgd over.

Toch begrijp ik zijn grote wens om af te bouwen en steun ik hem daar zeker in, maar ik hoop uiteraard dat dit verantwoord gebeurt.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste K.,

Ik begrijp dat je zorgen hebt over het veilig afbouwen van de aripiprazol depot van je zoon, en ik wil je informatie geven die gebaseerd is op recente wetenschappelijke inzichten. In de wetenschappelijke literatuur wordt gesproken over de methode van hyperbolische afbouw, die als doel heeft om de risico’s van ontwenningsverschijnselen en mogelijke terugval van de onderliggende aandoening te verminderen. Dit wordt gedaan door de bestaande evenwichten zo min mogelijk te verstoren.

Bij het toepassen van hyperbolische afbouwprincipes op langwerkende aripiprazol (ALAI) worden regimes voorgesteld die bruikbaar zijn in de klinische praktijk. Deze benadering maakt gebruik van bestaande studies en consensus over geschikte afbouwsnelheden. Met behulp van farmacokinetische data van aripiprazol in een langwerkende injectievorm, is er een model ontwikkeld om de impact van abrupt stoppen met deze medicatie te onderzoeken, evenals de effecten van het verlengen van de interval tussen doses.

Het model laat zien dat abrupt stoppen met ALAI kan leiden tot een snelle vermindering van D2 receptorbezetting in de hersenen, wat niet wenselijk is. Daarentegen, het verlengen van de interval tussen de doses van ALAI kan leiden tot een geleidelijkere vermindering. Specifiek werd voorgesteld om de interval tussen doses van 400 mg ALAI te verlengen van 4 naar 7 weken, voordat de dosis verlaagd wordt naar 300 mg. Deze dosis zou vervolgens kunnen worden toegediend met tussenpozen van 4, 6 of 7 weken, afhankelijk van de gewenste snelheid van D2 bezettingsvermindering.

Bij een overstap naar orale medicatie zijn doseringen van 5, 2.5 en 1.25 mg voorgesteld voor de respectievelijke regimes. Het is belangrijk dat de orale medicatie voor een periode van 3 tot 6 maanden op een consistente dosis gehouden wordt, voordat verdere verminderingen worden overwogen. Dit is om rekening te houden met de nog aanwezige langwerkende injectie die tegelijkertijd wordt uitgescheiden.

Kortom, het is mogelijk om hyperbolische dosisafbouw toe te passen met ALAI door de interval tussen de doses te verlengen. Dit kan het risico op een terugval, vergeleken met abrupt stoppen, verkleinen. Het is echter essentieel om dit proces nauwkeurig te plannen en te begeleiden in samenwerking met de behandelend arts van je zoon.

Helaas zal een laatste periode met orale medicatie en taperingstrips altijd nodig zijn, maar misschien is hij halverwege het traject al tevreden met de lagere depotdosis.

Als de psychiater de bron wil weten van het artikel, hier is het:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10501077/

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 30 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Aripiprazol
Medicatie

Lees ook