Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is het een probleem als ik vier dagen later mijn depot Haldol krijg?

Vraag

Ik moet mijn depot Haldol eigenlijk halen om de vier weken, dan komen wij uit op tweede Pinksterdag. Vanwege drukte bij de huisarts wordt de injectie vier dagen later gezet.

Bij de apotheek zeggen ze dat dat echt te laat is, en de verpleegkundige van het FACT-team zegt dat dat wel moet kunnen.

Wat denkt u?

Antwoord

Beste C.,

Ik zou me er geen zorgen over maken – moet volgens mij kunnen.

Ik begrijp dat je je afvraagt of het uitstellen van je depot Haldol (haloperidol) met vier dagen vanwege Pinksteren een groot risico voor je kan vormen, vooral gezien je psychosegevoeligheid.

Depotinjecties met haloperidol zijn ontworpen om langdurige afgifte van het medicijn in je lichaam te garanderen, meestal over meerdere weken. Dit betekent dat er een zekere mate van ‘overlap’ is ingebouwd in het systeem, zodat je bloedspiegels van het medicijn niet direct tot nul dalen zodra je de volgende dosis zou moeten krijgen.

Dat gezegd hebbende, het is mogelijk dat sommige mensen wat symptomen ervaren als hun injectie wordt uitgesteld, vooral als ze zeer gevoelig zijn voor veranderingen in hun medicatieniveau.

Echter, een vertraging van vier dagen is relatief klein in vergelijking met de totale doseringsperiode van vier weken, en het is onwaarschijnlijk dat dit een groot risico op zich vormt. Maar dit is wel afhankelijk van je persoonlijke medische geschiedenis en hoe je lichaam reageert op haloperidol.

Het is absoluut belangrijk dat je dit van tevoren bespreekt met je zorgverlener. Zij kennen je medische achtergrond en de specifieke details van je behandeling het beste, en kunnen je het meest nauwkeurige advies geven.

Geniet van Pinksteren en zorg ervoor dat je deze en alle andere zorgen over je medicatie met je arts bespreekt.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 21 mei 2023

Gerelateerd

Meer over

depot
Haldol
Medicatie

Lees ook