Main content

Vraag

Wat zijn de nadelen van depotmedicatie ten opzichte van orale medicatie?

Antwoord

Beste M.,

Depots worden meestal als injecties gegeven. Het gaat om hogere doseringen, liefst van hetzelfde medicijn als dat wat iemand oraal gebruikte. Door een afwijkende samenstelling is de werking sterk vertraagd. De persoon hoeft maar eens in de twee tot vier weken (of soms zelfs maar eens in de drie maanden) een nieuwe dosis te krijgen.

Voordeel: omdat het zo lang werkt is het geschikt voor patiënten die niet in staat zijn dagelijks oraal medicijnen in te nemen. Bijvoorbeeld vanwege vergeetachtigheid, vervelende bijwerkingen of geen besef van de eigen gevoeligheid. Ook kun je vaak netto wat lager doseren dan oraal, omdat de afgifte zo constant is.

De nadelen van depotmedicatie zijn dat de werking in de depotperiode niet helemaal constant is, en dat de dosis minder snel kan worden aangepast. Ook zijn de bijwerkingen de eerste week vaak heftiger dan de rest van de periode.

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 19 april 2021
  • Deel deze pagina: