Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat zijn de nadelen van depotmedicatie?

Vraag

Wat zijn de nadelen van depotmedicatie ten opzichte van orale medicatie?

Antwoord

Beste M.,

Depots worden meestal als injecties gegeven. Het gaat om hogere doseringen, liefst van hetzelfde medicijn als dat wat iemand oraal gebruikte. Door een afwijkende samenstelling is de werking sterk vertraagd. De persoon hoeft maar eens in de twee tot vier weken (of soms zelfs maar eens in de drie maanden) een nieuwe dosis te krijgen.

Voordeel: omdat het zo lang werkt is het geschikt voor patiënten die niet in staat zijn dagelijks oraal medicijnen in te nemen. Bijvoorbeeld vanwege vergeetachtigheid, vervelende bijwerkingen of geen besef van de eigen gevoeligheid. Ook kun je vaak netto wat lager doseren dan oraal, omdat de afgifte zo constant is.

De nadelen van depotmedicatie zijn dat de werking in de depotperiode niet helemaal constant is, en dat de dosis minder snel kan worden aangepast. Ook zijn de bijwerkingen de eerste week vaak heftiger dan de rest van de periode.

Greetz Jim

Heb je ook een vraag voor een eSpreekuur expert? Stel je vraag -gratis en anoniem- via deze link.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 19 april 2021

Gerelateerd

Meer over

depot medicatie
Medicatie

Lees ook