Main content

Antipsychotische medicijnen bestaan in de vorm van tabletten, smelttabletten, capsules, siroop, druppels of als een injectie. Antipsychotica in de vorm van een injectie wordt ook wel een depot genoemd, of langwerkende antipsychotica.

Bij het voorschrijven van medicatie is het belangrijk dat je arts rekening houdt met jouw eigen visie en wensen wat betreft de inname van de medicatie. Bespreek dit samen.

Tabletten, capsules en siroop/druppels worden via de mond ingenomen. Omdat deze ‘orale medicatie’ maar kort werkt, moeten ze iedere dag worden ingenomen.
Het voordeel van orale medicatie is dat de dosering indien nodig snel kan worden aangepast.

Bij depots/injecties gaat het vaak om hogere doseringen van een bepaald middel. Door de samenstelling is de werking sterk vertraagd en hoeft de gebruiker maar eens in de twee weken tot 3 maanden (afhankelijk van voorkeur en middel) een nieuwe dosis te krijgen. Depot-medicatie moet met regelmaat en op vaste tijden worden toegediend, hier bestaan speciale depot-poli’s voor. Depot medicatie is een langwerkend middel, waarvan de dosis minder snel kan worden aangepast.

Depots hebben geen goede reputatie. Dit is onterecht. In werkelijkheid zijn ze veel makkelijker te gebruiken dan orale medicatie en de overall dosis kan vaak lager gehouden worden met een depot.

Het kan handig zijn om voor een depot te kiezen als:

  • Het antipsychoticum bij jou een duidelijk aangetoond beschermend effect heeft op het optreden van nieuwe psychotische episoden
  • De psychotische episoden zeer destructieve gevolgen hebben voor je
  • De bijwerkingen te doen zijn
  • Je de neiging hebt om te vergeten je medicijnen in te nemen
  • Je de neiging hebt om teveel of te weinig van de medicijnen in te nemen – en dus een risico loopt.

Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek ‘De DSM-5 Voorbij‘ uit, in 2016 het boek ‘Goede GGZ!‘ (samen met Philippe Delespaul e.a.) en in 2021 het boek ‘We Zijn God Niet‘ (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Externe informatie:

Lees meer over antipsychotica:

Lees meer over het afbouwen van medicatie:

  • Deel deze pagina: