Veel gezochte termen

Toedieningsvormen van antipsychotica

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Toedieningsvormen van antipsychotica

Pagina - Toedieningsvormen van antipsychotica

Antipsychotische medicijnen bestaan in de vorm van tabletten, smelttabletten, capsules, siroop, druppels of als een injectie. Antipsychotica in de vorm van een injectie wordt ook wel een depot genoemd, of langwerkende antipsychotica.

Bij het voorschrijven van medicatie is het belangrijk dat je arts rekening houdt met jouw eigen visie en wensen wat betreft de inname van de medicatie. Bespreek dit samen.

Tabletten, capsules en siroop/druppels worden via de mond ingenomen. Omdat deze ‘orale medicatie’ maar kort werkt, moeten ze iedere dag worden ingenomen.
Het voordeel van orale medicatie is dat de dosering indien nodig snel kan worden aangepast.

Bij depots/injecties gaat het vaak om hogere doseringen van een bepaald middel. Door de samenstelling is de werking sterk vertraagd en hoeft de gebruiker maar eens in de twee weken tot 3 maanden (afhankelijk van voorkeur en middel) een nieuwe dosis te krijgen. Depot-medicatie moet met regelmaat en op vaste tijden worden toegediend, hier bestaan speciale depot-poli’s voor. Depot medicatie is een langwerkend middel, waarvan de dosis minder snel kan worden aangepast.

Depots hebben geen goede reputatie. Dit is onterecht. In werkelijkheid zijn ze veel makkelijker te gebruiken dan orale medicatie en de overall dosis kan vaak lager gehouden worden met een depot.

Het kan handig zijn om voor een depot te kiezen als:

  • Het antipsychoticum bij jou een duidelijk aangetoond beschermend effect heeft op het optreden van nieuwe psychotische episoden
  • De psychotische episoden zeer destructieve gevolgen hebben voor je
  • De bijwerkingen te doen zijn
  • Je de neiging hebt om te vergeten je medicijnen in te nemen
  • Je de neiging hebt om teveel of te weinig van de medicijnen in te nemen – en dus een risico loopt.

Gerelateerd

Meer over

Lees ook