Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Hoelang mag een behandelaar doorgaan met het toedienen van depotmedicatie?

Vraag

Wat is de gebruikelijke periode voor het toedienen van depotmedicatie door ggz-instellingen? Kan dat een jaar duren, of stopt men meestal na drie injecties?

 

Antwoord

Beste K.,

Uit je vraag maak ik op dat het depot niet naar jouw wens is, en uit de aanvullende informatie blijkt dat je serieuze bijwerkingen hebt.

Wat goed dat je een gezond dieet volgt, dat helpt in ieder geval mee. Concreet op je vraag: dat is moeilijk te beantwoorden.

Helaas kun je ervan uitgaan dat een behandelend arts, als die overgaat tot het voorschrijven van een depot, voornemens is dat voor langere tijd aan te houden. Of dat langer is dan een jaar, of wat korter, durf ik niet te zeggen. De praktijk leert wel, dat er een neiging is om zéér langdurig door te gaan met depotmedicatie.

Feitelijk is je behandelaar degene die je vraag eerlijk zou moeten kunnen beantwoorden.

Dus mijn advies is, een gesprek aangaan hierover. En duidelijk ook vertellen over je weerstand en de serieuze bijwerkingen. Hopelijk krijg je dan een bevredigend antwoord, en kan er ook met je gesproken worden over voor- en nadelen van gebruik, en eventuele alternatieven.

Toevallig is er recent een debat geweest over voor- en nadelen van antipsychotica. Ter voorbereiding op het gesprek zou je eens kunnen kijken naar:

https://www.tijdschriftdeviant.nl/513-antipsychoticadebat-lessen-uit-noorwegen

Mocht je er niet uitkomen met de behandelaar en het niet naar wens worden besproken, kan het goed zijn om te kijken of je in contact kunt komen met een ervaringsdeskundige in de instelling of een patiëntenvertrouwenspersoon (PVP). Een PVP kan je in beginsel bijstaan om duidelijkheid te krijgen.

Heel veel succes en hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Timo van Kempen op 22 maart 2021

Gerelateerd

Meer over

behandelaar
Behandeling
depot
Medicatie

Lees ook