Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is depressie bij een minderjarige ernstig?

Vraag

Is het ernstig dat je als minderjarige depressief bent?

Antwoord

Beste Anoniem,

Ja natuurlijk is dat erg, want je wilt op elke leeftijd plezier in je leven hebben. Nu is ‘depressief’ wel een beetje een term geworden voor allerlei emotionele toestanden waarbij iemand zich niet fijn voelt.

De vraag is altijd: wat is er aan de hand? Zijn er omstandigheden of gebeurtenissen die je somber maken? Heb je er weleens met je ouders of met vrienden over gepraat? Je rot voelen is niet iets om je voor te schamen, daar moet je niet in je eentje mee blijven tobben. Als een sombere stemming aanhoudt kan het verstandig zijn om eens met je huisarts of met een eerstelijnspsycholoog te gaan praten om te onderzoeken wat de aard en oorsprong van je klachten zijn. Kortom, pak het op!

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 8 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook