Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Depressie: Komt het nog goed?

Vraag

Ik zit in de derde depressie van mijn leven. Eerder heb ik nooit het gevoel gehad van opgeven. Na een lange opname en veel medicijnen verder is er iedere dag een gevoel van wanhoop en dat mijn eigen gevoel niet meer terug gaat komen. Alle dagen denk ik : zo kan ik niet meer verder ik heb nergens en bij niemand een echt gevoel dat van mij voelt.

Heb altijd het vertrouwen gehad dat het goed zou komen en nu kan ik dat niet meer denken en voelen.

Antwoord

In de geneeskunde is voorspellen moeilijk. Zonder jouw verhaal te kennen zou ik zeggen: houd moed. De meeste depressies gaan over, al kan dat een tijd duren. Bovendien zijn bij jou eerdere depressies ook over gegaan. Modeloosheid, hopeloosheid en uitzichtloosheid zijn kenmerken van een forse depressie. Dat kan ik in een gesprek dus nooit oplossen en dat schrijf ik zeker niet zo maar uit je gemoed.

Maar ik zeg, op grond van meer dan 30 jaar ervaring met depressieve mensen: het gaat over.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 51 jaar
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 januari 2020

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook