Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kun je als je depressief bent toch volledig werken en dagelijkse activiteiten uitvoeren?

Vraag

Kun je als je depressief bent, autorijden, volledig werken en boodschappen doen terwijl het gevoel van plezier ontbreekt?

Is dat mogelijk?

Antwoord

Beste S.,

Ja, het is zeker mogelijk om, ondanks een depressie, dagelijkse activiteiten zoals autorijden, werken en boodschappen doen te blijven uitvoeren, terwijl het gevoel van plezier en voldoening ontbreekt. Depressie kan zich op verschillende manieren manifesteren en de impact varieert van persoon tot persoon. Bij een functionele depressie, ook wel hoog-functionerende depressie genoemd, kunnen mensen hun dagelijkse taken blijven uitvoeren en ogenschijnlijk normaal functioneren, maar ze voelen zich constant somber, leeg of vermoeid. Een belangrijk symptoom van depressie is anhedonie, wat het onvermogen is om plezier te ervaren in activiteiten die voorheen als leuk werden beschouwd.

Hoewel mensen met functionele depressie hun dagelijkse taken uitvoeren, kost het hen vaak veel meer moeite en energie dan gewoonlijk. Ze kunnen sociale interacties aangaan, maar ervaren daar weinig tot geen plezier aan.

Dit gebeurt omdat sommige mensen een sterk aanpassingsvermogen hebben waardoor ze ondanks hun depressieve symptomen kunnen blijven functioneren. Verplichtingen zoals werk, gezin en andere verantwoordelijkheden kunnen hen dwingen om door te gaan, ondanks hun emotionele toestand. Mensen ontwikkelen soms mechanismen om hun symptomen te maskeren of te beheersen, waardoor ze blijven functioneren in hun dagelijkse leven.

Het voortdurend onderdrukken van symptomen om te kunnen functioneren kan echter leiden tot ernstige uitputting en burn-out. Zonder behandeling kunnen de symptomen van depressie verergeren, wat uiteindelijk kan leiden tot verminderde prestaties en welzijn. Het gebrek aan plezier kan ook leiden tot sociale terugtrekking, zelfs als iemand nog steeds deelneemt aan activiteiten.

Het is belangrijk om te erkennen dat depressie behandeling nodig heeft, zelfs als je nog steeds kunt functioneren. Het raadplegen van een psycholoog of psychiater kan helpen om een passende behandelingsstrategie te vinden, zoals therapie, medicatie, of een combinatie van beide. Het delen van je gevoelens met een vertrouwenspersoon kan helpen om de last te verlichten en steun te vinden. Daarnaast is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen door gezonde gewoonten te onderhouden zoals regelmatige lichaamsbeweging, een gebalanceerd dieet en voldoende slaap.

Het is inderdaad mogelijk om met depressie te functioneren in dagelijkse taken terwijl je plezier in het leven ontbreekt. Dit betekent echter niet dat de depressie minder ernstig is. Het is belangrijk om hulp te zoeken en een behandelingsplan te ontwikkelen dat je helpt om niet alleen te functioneren, maar ook om weer plezier en voldoening in het leven te vinden.

Hope this helps en sterkte,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 16 juni 2024

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Studie en werk

Lees ook