Main content

Vraag

Ik weet niet meer wat ik moet doen. Mijn partner is al een tijd niet meer zichzelf, hij drinkt zijn problemen weg, als ik iets tegen hem zeg, krijg ik een grote mond en als ik daar een opmerking over maak, moet ik maar oprotten.

Ik zit aan het eind van mijn krachten, ik ben zelf ook ziek.

Wat moet ik doen? Hij wil geen hulp, hij kan het zelf wel zegt hij.

Antwoord

Dat is een moeilijke situatie. Of iemand geholpen kan worden bepaalt die uiteindelijk zelf, tenzij het zo erg is dat er onvrijwillige behandeling moet komen, maar dat is uitzonderlijk. Alcoholgebruik maakt het allemaal nog moeilijker.

Een begrijpende aanpak, zoals je dat doet, is natuurlijk het begin. Maar als dat niet helpt moet je soms ook grenzen stellen.

Mijn advies: je kunt dit het beste ter sprake brengen als je partner niet gedronken heeft, en op een rustig moment, dus niet midden in een ruzie of iets dergelijks. Heb je er al eens met jullie huisarts over gesproken?

Vriendelijke groet, Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Meer informatie voor naasten:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 april 2019
  • Deel deze pagina: