Main content

Vraag

Beste Ralph,

Vijf jaar geleden ben ik gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis. Ik heb twee keer een depressie gehad en één manische psychose. De afgelopen vijf jaar ben ik stabiel.

In de periode voor mijn episoden heb ik veel cannabis en alcohol gebruikt. Als de periode van stabiliteit doorzet, is het dan mogelijk om de diagnose kwijt te raken?

Stel dat ik de rest van mijn leven stabiel blijf, zal ik dan nog steeds het label houden?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste N.,

Dat is een goede vraag die ik niet 'keihard' kan beantwoorden omdat de verschillen tussen mensen nu eenmaal groot zijn.

In principe is een diagnose 'bipolaire stemmingsstoornis' een zogenaamde 'lifetime diagnose', wat wil zeggen dat die ook bij langere stabiliteit gehandhaafd blijft. Wat aangeeft dat er kennelijk een blijvende kwetsbaarheid bestaat, ook als die niet meer manifest wordt.

Bij iemand die driemaal een stemmingsepisode heeft gehad, hangt een beetje af van hoe veel tijd daar tussen zat, gaan we ervan uit dat er kennelijk een risico van terugval bestaat. Maar dat hangt natuurlijk van veel andere factoren af, bijvoorbeeld of het in de familie voorkomt, hoe die episoden eruitzagen, al dan niet uitlokkende factoren (inclusief medicijnen, alcohol en drugs), hoe de reactie op behandeling was, enz.

Het is dan ook niet mogelijk om 'op afstand' iets verstandigs over jouw situatie te zeggen. Wat vooral van belang is, is het met je behandelaar inschatten van de kans op een terugval in de toekomst, ook al is dat nooit met zekerheid te stellen.

Laten we ervan uitgaan dat hoe langer iemand stabiel is, zeker als er geen (medicamenteuze en/of andere) behandeling meer is, hoe kleiner de kans op terugval en hoe minder dus de betekenis van zo'n diagnose wordt. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Bekijk ook:

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 juni 2021
  • Deel deze pagina: