Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zijn psychiatrische diagnosen voor het leven?

Vraag

Is het mogelijk om zonder psychiatrische diagnosen (labels) te leven nadat er meerdere zijn gesteld?

Er staat nu ongespecificeerde schizofrenie spectrum stoornis + autisme spectrum stoornis bij mijn naam en ik wil daarvan af.

Ik geloof niet dat mijn gedrag de oorzaak is van een psychische stoornis, maar wat is mijn stem waard?

Groet,

J.

Antwoord

Hey J.,

Goede vraag!

Je vraag hangt af van wat je verstaat als je zegt “ik wil daarvan af”.

  1. In administratieve zin is het heel erg moeilijk om alle plekken waar je diagnose staat (huisarts, ggz, zorgverzekeraar) te ‘purgeren’ en je diagnose te verwijderen.
  2. Als je nog in zorg bent kun je proberen met je hulpverleners proberen te onderhandelen over een taal en concepten waar jullie beiden mee kunnen leven (bijvoorbeeld psychosegevoeligheid o.i.d.) – maar dan nog moeten de hulpverleners de officiële labels registreren in de administratie, anders geen betaling.
  3. Je kunt ook jezelf in een staat van boeddhistische afstand brengen en besluiten dat je je erboven stelt en de hulpverleners laat werken met hun ding als ze dat willen, maar dat jij je er niets van aantrekt, flexibel gebruikmakend van waar ze je echt kunnen helpen en iets bij kunnen dragen.

Zoiets – het is soms erg onrechtvaardig de ‘labelling’ – dus ermee om leren gaan is belangrijk….

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 9 februari 2021

Gerelateerd

Meer over

Diagnostiek

Lees ook