Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Kan het kloppen dat ik bepaalde dingen niet meer weet van mijn psychose?

Vraag

Kan het kloppen dat ik enkele dingen niet meer weet van mijn psychose? Ik schijn bepaalde dingen gezegd te hebben waar ik me niks meer van herinner.

Dit hoort toch niet bij psychose?

Antwoord

Beste P.,

Het kan zeker kloppen dat je enkele dingen kwijt bent na een psychose. Veel mensen ervaren na een psychose dat zij een aantal gebeurtenissen tijdens de psychose nog heel goed weten of wat zij toen hebben gedacht en gedaan, maar ook dat ze net als jij dingen terughoren over zichzelf die ze niet meer kunnen terughalen.

Een psychose is iets wat je overkomt, en waar je geen controle over hebt. Het kan confronterend zijn dingen terug te horen over je gedrag van anderen waarvan je weet dat je die nu zeker niet zou doen of zeggen. Kan je erover praten met mensen om je heen en begrijpen zij dat wat je toen dacht en deed ingegeven werd door de psychose die alles kleurde?

Misschien kan je samen met mensen die belangrijk voor je zijn nog eens met een hulpverlener gaan praten over wat een psychose is of samen informatie doornemen op deze site.

Ik hoop dat dit je een beetje verder helpt.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Beantwoord door: Clara Koek op 1 mei 2024

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook