Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Hoe kunnen we onze dochter het beste helpen met haar verwerking?

Vraag

Mijn dochter heeft vorig jaar een randpsychose gehad. Waarschijnlijk onder andere door corona (eenzaamheid) en het overlijden van haar oma.

Nu 10 maanden later slaapt ze slecht. Het lijkt of alle herinneringen terugkomen en ze nu alles aan het verwerken is.

Hoe kunnen wij als ouders haar het beste helpen? En kunnen we iets doen om haar slaapritme weer goed te krijgen?

Antwoord

Beste C.,

Jongeren die (rand)psychotische ervaringen hebben, schrikken daar vaak van en ouders natuurlijk ook. Ze zijn door de ongewone ervaringen vaak bang om ‘gek’ te worden, de controle te verliezen.

Het is goed om te weten dat psychotische ervaringen bij kinderen en adolescenten regelmatig voorkomen, zeker in periodes van onrust en verdriet. Meestal verdwijnen ze weer als de stress weer zakt en iemand weer beter in haar vel zit.

Als ze nu terugdenkt aan een zware periode en daardoor piekert en slecht slaapt, is het belangrijk om er te zijn, te luisteren, veiligheid te bieden, en te vertellen dat het niet raar is dat ze van slag is. Goed slapen is natuurlijk een belangrijke basis. Slaaphygiëne-regels kunnen helpen, en vaste tijden om naar bed te gaan en op te staan. Daarbij proberen te voorkomen dat ze overdag dutjes doet.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Groet,

Wim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Wim Veling op 18 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook