Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Lorazepam is stopgezet en ik slaap nu nauwelijks, wat kan ik doen?

Vraag

Beste Remke,

Ik ben in herstel van een psychose in juni vorig jaar. Herstel wordt bemoeilijkt door onder andere negatieve gebeurtenissen, oorsuizen en persoonlijkheidsproblematiek (als gevolg van emotionele verwaarlozing). Binnen de ggz voel ik mij vaak niet gehoord.

Ik begon net een structuur op te bouwen toen de lorazepam werd stopgezet (had al deels afgebouwd) en ik op 50 mg Seroquel werd gezet. Ik voel me niet gehoord als ik aangeef dat ik hier nauwelijks de nacht mee doorkom. Ik slaap nu al een langere periode nauwelijks. Functioneren neemt af. Ik zal mijn opgebouwde structuur moeten staken.

Is er nog een alternatief of is het slim om weer lorazepam te nemen?

Groet,

P.

Antwoord

Beste P.,

Heel erg vervelend voor je dat lorazepam ineens is stopgezet, zonder overleg met jou. Lorazepam is een middel dat langzaam afgebouwd moet worden om ontwenning (waaronder slaapklachten en onrust) te voorkomen. De andere kant is dat het wel een keer stopgezet moet worden omdat je er anders aan verslaafd raakt, met veel negatieve bijwerkingen (zoals hersenmist en vallen).

Om het nu weer voor vast op te starten is onverstandig, tenzij voor heel af en toe als je in hoge nood bent (zo nodig medicatie). Je hebt daarvoor in de plaats quetiapine gekregen. Ook geen gelukkige keuze, vrees ik. Quetiapine is een antipsychoticum, geen slaapmiddel, en geeft ook in geringe hoeveelheden al mogelijk ernstige bijwerkingen (zoals gewichtstoename en suikerziekte).

Dus ja. Wat te doen? Het liefst leer je omgaan met slapen ZONDER pillen. Bijvoorbeeld met slaaphygiëne adviezen, meditatie (zie de gratis VGZ mindfulness app met begeleide oefeningen) en cognitieve therapie bij slapeloosheid (CGTi). Plus traumatherapie voor het onderliggende trauma.

Het gaat mogelijk nog maanden duren voordat je je eigen slaappatroon terug hebt, maar bij de meeste mensen lukt dit wel. En dan ben je ook een beetje onafhankelijker van de ggz, wat gezien jouw voorgeschiedenis aan emotionele verwaarlozing mogelijk bevrijdend kan zijn (je zult je waarschijnlijk nooit helemaal gehoord voelen, dat is het oude zeer).

Kortom, geen makkelijke weg, maar wel een bevrijdende. Heel veel succes en doorzettingsvermogen daarbij!

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Remke van Staveren op 14 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

benzodiazepinen
Lorazepam
Medicatie
slaapproblemen

Lees ook