Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik beter doorslapen zonder gebruik van slaappillen?

Vraag

Goedendag heer Van Os,

Mijn probleem heeft te maken met niet goed kunnen doorslapen. Zodra ik in slaap val kom ik acuut in een droom en op dat moment schrik ik gelijk weer wakker. En dit patroon gaat de hele nacht verder tenzij ik een slaappil inneem.

Overdag heb ik mede door dit veel spanningen die gepaard gaan met angsten. Soms kan het ook zijn dat ik ergens een schokje voel bij het inslapen en hierdoor ook weer wakker word.

Heeft u enig idee hoe deze cirkel te doorbreken is?

Vriendelijke groet,

J.

Antwoord

Beste J.,

Er is veel arousal en angst in je geest die maakt dat je voortdurend weer terug wordt gebracht naar de waakzame staat van superalert zijn.

Het is dus van belang om het niveau van arousal en angst naar beneden te trainen met een combinatie van exposure (je bloostellen aan dingen die je vermijdt omdat ze angst oproepen), meditatie, relaxatie, running therapy en eventueel traumatherapie als daarvan sprake is.

Het is hard werk….maar te doen…

Zoiets?

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 19 maart 2022

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
slaapproblemen

Lees ook