Main content

Vraag

Goedendag heer Van Os,

Mijn probleem heeft te maken met niet goed kunnen doorslapen. Zodra ik in slaap val kom ik acuut in een droom en op dat moment schrik ik gelijk weer wakker. En dit patroon gaat de hele nacht verder tenzij ik een slaappil inneem.

Overdag heb ik mede door dit veel spanningen die gepaard gaan met angsten. Soms kan het ook zijn dat ik ergens een schokje voel bij het inslapen en hierdoor ook weer wakker word.

Heeft u enig idee hoe deze cirkel te doorbreken is?

Vriendelijke groet,

J.

Antwoord

Beste J.,

Er is veel arousal en angst in je geest die maakt dat je voortdurend weer terug wordt gebracht naar de waakzame staat van superalert zijn.

Het is dus van belang om het niveau van arousal en angst naar beneden te trainen met een combinatie van exposure (je bloostellen aan dingen die je vermijdt omdat ze angst oproepen), meditatie, relaxatie, running therapy en eventueel traumatherapie als daarvan sprake is.

Het is hard werk....maar te doen...

Zoiets?

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 19 maart 2022
  • Deel deze pagina: