Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe zit het precies met dopamine, angst en antipsychotica?

Vraag

Ik heb begrepen dat te weinig dopamine voor angst zorgt, maar antipsychotica blokkeren de dopamine-receptor.

Hoe zit dit precies?

Antwoord

Hey E.,

Dat is een interessante vraag! Dopamine is een stofje in je hersenen dat betrokken is bij heel veel processen, waaronder hoe we ons voelen. Het is alleen niet zo simpel dat je kunt zeggen: “te weinig dopamine zorgt direct voor angst”. Onze hersenen zijn supercomplex, en hoe dopamine precies werkt, hangt af van waar in de hersenen het actief is en hoe het samenwerkt met andere stofjes.

Antipsychotica zijn medicijnen die inderdaad kunnen ingrijpen op het dopaminesysteem door dopamine-receptoren te blokkeren. Deze medicijnen worden vaak gebruikt om symptomen van bepaalde psychiatrische aandoeningen, zoals psychosegevoeligheid, te verminderen. Bij psychosegevoeligheid is er soms sprake van een teveel aan dopamine-activiteit in bepaalde delen van de hersenen, en daar kunnen antipsychotica helpen – althans dat vermoeden we!

Maar, en dit is belangrijk, het blokkeren van dopamine-receptoren is niet zo eenvoudig als het klinkt. Het kan soms ook bijwerkingen hebben, zoals het beïnvloeden van emoties of het bewegingssysteem. Dat betekent niet automatisch dat het blokkeren van dopamine altijd leidt tot meer angst. Het effect hangt echt af van heel veel factoren, waaronder welk deel van het brein wordt beïnvloed, in welke mate, en hoe iemands unieke hersenchemie in elkaar zit.

Dus, terwijl dopamine zeker een rol speelt in hoe we ons voelen, is er geen directe een-op-eenrelatie waar je kunt zeggen: “dit gebeurt er als je met dopamine knoeit”. Onze emoties en hoe medicijnen ons beïnvloeden, is veel complexer dan alleen maar meer of minder van één bepaald stofje.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 25 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie

Lees ook