Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wordt Dormicum vaker voorgeschreven bij slaapproblemen?

Vraag

Onze dochter is momenteel aan het afstuderen. Ze is nu drie maanden medicatievrij en gaat steeds slechter slapen. Haar arts heeft Dormicum voorgeschreven.

Wordt dit middel vaker voorgeschreven en hoelang moet ze dit dan gebruiken?

 

Antwoord

Beste A.,

Dank voor je vraag en voor betrokkenheid bij je dochter!

Ik weet niet wat er in het verleden speelde en waarom ze medicatie kreeg. Maar in het algemeen:

De behandeling van slapeloosheid is vooral niet-medicamenteus. Voor een geneesmiddel is alleen plaats in uitzonderingsgevallen, zoals bij acute ernstige slapeloosheid of ernstig disfunctioneren overdag, en dan alleen kortdurend gedurende enkele nachten. De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.

Midazolam (Dormicum) is dus niet eerste keuze – maar er kunnen overwegingen zijn die ik niet ken.

Misschien dat ze in het verleden manische episoden heeft gehad? In dat geval is het inderdaad zaak om snel in te grijpen als de slaap verslechtert, want hierdoor kan iemand weer in een manie terechtkomen.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 28 september 2020

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
slaapproblemen

Lees ook