Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heeft een dosering van 50 mg clozapine wel effect?

Vraag

In 2016 heb ik een zware psychose gehad. Ik kreeg toen de diagnose ‘schizofrenie‘.

Nu bijna vijf jaar later heb ik de clozapine afgebouwd naar 50 mg. Ik voel me steeds beter. Ik heb nog wel last van stemmen, maar geen suïcidale gedachten of andere destructieve gedachten meer.

Vanwege de stemmen wil mijn huisarts de clozapine niet verder afbouwen.

Heeft de lage dosering van 50 mg wel effect, aangezien ik van 500 mg kom?

 

Antwoord

Beste J.,

Dank, dat is een hele goede vraag!

Bij psychotische stoornissen ligt de onderhoudsdosering op 200-450 mg per dag, dus 50 mg lijkt dan inderdaad wel heel laag.

Aan de andere kant is de gebruikelijke dosis bij psychose bij mensen die ook de ziekte van Parkinson hebben 50 mg per dag, dus daar lijkt het wel wat te doen.

Ik zelf denk dat die 50 mg inderdaad niet veel werkzaams doet, maar dat wil niet zeggen dat je zomaar kunt stoppen, want verder afbouwen van 50 mg naar beneden kan ook weer allerlei onttrekkingsverschijnselen en psychosegevoeligheidsreacties geven – door de afbouw zelf dus.

Wat je zou kunnen doen is een tijdje stabiliseren op 50 mg, bijvoorbeeld 6 maanden, en dan kijken of je verder gaat afbouwen, maar wel voldoende langzaam!

Hope this helps en heel veel succes, je bent een kanjer dat je zover gekomen bent!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 7 november 2020

Gerelateerd

Meer over

Clozapine
Medicatie

Lees ook