Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Larinda Bok-van der Voet is Specialist Hoogbegaafdheid. Zij begeleidt volwassenen met hoogbegaafdheidskenmerken bij problemen die zij door hoogbegaafdheid ervaren.

Larinda is ervaringsdeskundige en heeft 40 jaar verpleegkundige en managementervaring in o.a. de GGZ en geriatrie. Ze schreef het boek: ‘Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid’. 

Hoe ga ik goed om met mijn drang naar informatieoverdracht?

Vraag

Hallo Larinda,

Ik ben hoogbegaafd en een van mijn kwaliteiten is informatie overbrengen (generalist + specialist).

Ik ben geïnteresseerd in de psyche, het geestelijke en bewustzijnsontwikkeling, en ervaar daarin een enorme leerhonger. Omdat ik ook een verbinder ben, heb ik de neiging om datgene wat ik leer door te geven aan anderen. Alleen weet ik dat ongevraagd advies geven niet oké is, dus rem ik mezelf continu af en onderdruk daarmee in feite een deel van mezelf. Met als gevolg dat mijn enthousiasme ook verdwijnt en ik een gemis aan zingeving ervaar.

Een baan vinden waarbij ik deze kwaliteiten en interesses kan inbrengen zou kunnen helpen, maar heb ik nog niet gevonden.

Is dit iets waar meerdere hoogbegaafden tegenaan lopen, en hoe gaan zij hiermee om?

Dank je wel voor je reactie.

Antwoord

Beste H.,

Ja, dit is een herkenbaar vraagstuk onder veel volwassenen met kenmerken van hoogbegaafdheid. Mooi dat je de kennis die je hebt wil delen, maar zoals je merkte wordt dat niet altijd gewaardeerd.
De combinatie van diepe leerhonger, behoefte aan betekenisvolle verbinding en het verlangen om kennis door te geven, botst dan met sociale conventies zoals ‘je geeft geen ongevraagd advies’.

Veel mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid remmen zichzelf daardoor af, wat leidt tot innerlijke frictie en je kan je enthousiasme verliezen of zelfs met zingevingsvragen te maken krijgen.

Wat vaak helpt, is het vinden van een context waar kennisdelen wél expliciet gewenst is. Ook in werksituaties. Verder kan je denken aan beroepen als mentor, ervaringsdeskundige, schrijver of gespreksleider.

Weet je wat een simpele vraag is die jou en de ander ruimte geeft? “Mag ik iets delen wat mij hierin geholpen heeft?” Daardoor overdonder je de ander niet en overspoel je hem ook niet met ongevraagde informatie.

Je onderdrukking van een deel van jezelf is duidelijk een signaal dat je een nieuwe vorm zoekt voor een diepe behoefte. Veel hoogbegaafden herkennen dit en gaan experimenteren met werk en contexten waarin ze wél mogen floreren.

Veel succes en blijf dicht bij jezelf!

Hartelijke groet,

Larinda Bok

Beantwoord door: Larinda Bok op 14 juli 2025

Gerelateerd

Meer over

Hoogbegaafdheid
Neurodiversiteit

Lees ook