Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Drank, bipolaire stoornis en PTSS

Vraag

Mijn vriend heeft een bipolaire stoornis en PTSS. Sinds een jaar woont hij bij mij. Het verhuizen naar een nieuwe stad en nieuwe baan geeft hem stress. Er gebeurt van alles en hij dempt het met alcohol. Veel alcohol. Als ik er wat van zeg zegt hij dat het even niet anders is. Beter is dan drugs etc.
Maar ik kan er niet meer tegen. De geur van drank, het getreiter tegen mij als hij drank op heeft. De combinatie drank en medicijnen (lithium, lorazepam) maakt hem vaak boos. Hij slaapt slecht als hij veel last heeft van zijn aandoening maar spreekt mij tegen als ik zeg dat het van de drank komt.
Ik ben ten einde raad.

Wat moet ik doen?

Antwoord

Beste H,

Je leeft in een hele verdrietige en ingewikkelde situatie met een partner die én een psychische ziekte heeft én verslaafd is aan alcohol. Begrijpelijk dat dat ten koste gaat van jouw kwaliteit van leven. Ben je al eens bij de huisarts geweest om jouw problemen, de grenzen waar je tegen aanloopt en je zorgen kenbaar te maken? De huisarts kan je verwijzen naar de POH GGz (Praktijk Ondersteuning Huisartsen GGz). Omdat je je vraag via PsychoseNet stelt, veronderstel ik dat je de informatie over bipolaire stoornis en verslaving op die website al gelezen hebt.

Ga ook eens kijken op de site van helpmijndierbareisverslaafd.nl, daar vind je o.a. tips. Zij organiseren informatiebijeenkomsten, workshops, geven telefonisch advies en individuele ondersteuning. Ik denk dat het voor jou de moeite waard is daar aan te kloppen.

Plusminus (voorheen VMDB) is de site voor mensen met een bipolaire stoornis en hun naasten. Daar tref je deze brochure, maar daarin vind je niet echt informatie hoe om te gaan met verslaving in geval van een bipolaire stoornis.
Deze vereniging heeft ook een lotgenotenlijn: 0900 5123456, 10 ct/minuut. Bereikbaar van 11.00 tot 20.00 uur.

Het allerbelangrijkste advies voor jou is: verlies jouw eigen kwaliteit van leven niet uit het oog; blijf zoveel mogelijk de dingen doen waar je plezier aan beleeft, hoe moeilijk dat soms ook is. Het slechte slapen van je partner kan van de combinatie drank en medicijnen komen, maar het helpt niet als je dat tegen hem zegt wanneer hij daarvoor niet aanspreekbaar is. Ga niet in discussie met je partner als je ziet dat hij in een boze bui is. Neem je voor in zo’n situatie te zeggen dat je er met hem wel over wil praten, als hij weer rustig is. Stel je grenzen door duidelijke afspraken te maken met je partner over zijn drankgebruik en zijn treitergedrag. Vertel hem wat dat met jou doet, houd het bij je zelf: ik heb er last van, ik word er verdrietig van, ik zie dat het vervelend is voor jou, wat kunnen we samen doen om verandering te brengen in deze situatie. Je schrijft ook dat hij PTSS heeft, een jaar geleden is verhuisd om met jou samen te wonen, een nieuwe baan heeft. Waarschijnlijk allemaal oorzaken die te maken kunnen hebben met zijn boosheid en slechte slapen. Maar daar kun je alleen achter komen en met hem bespreken op een rustig moment. Elkaar over en weer verwijten maken, helpt niet.

Ik wens je heel veel sterkte. Let goed op jezelf.

Met vriendelijke groet,
Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 38
Beantwoord door: Ypsilon op 2 december 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten
PTSS

Lees ook