Main content

Vraag

Ik ben nu drie dagen thuis van het ziekenhuis vanwege het stopzetten van Xanax Retard 0.5 mg, omdat ik dit 20 jaar genomen heb.

In drie weken tijd heb ik de Xanax afgebouwd.

Is dit niet te snel gegaan? Ik voel het nog ‘kraken’ in mijn hoofd maar heb mijn paniekstoornis onder controle.

Hoelang zal het duren voor ik weer de oude ben?

Antwoord

Beste L.,

Uit je vraag begrijp ik dat je tijdens een klinische opname van drie weken de Xanax (alprazolam), die je 20 jaar hebt geslikt, helemaal hebt afgebouwd. Nu voel je het nog steeds 'kraken' in je hoofd en je vraagt of dat afbouwen in het ziekenhuis voor jou niet te snel is gegaan. En je vraagt hoelang het zal duren voor je weer de oude bent.

Op allebei de vragen moet ik antwoorden dat niemand hierop het juiste antwoord heeft. Dat is zo omdat iedereen anders is en omdat voor iedereen de omstandigheden anders zijn. Dat betekent dat voor de een die drie weken afbouw voldoende geleidelijk is om zonder problemen verder te kunnen. En dat dat voor de ander veel te snel is en veel langzamer moet.

Wat dit voor jou betekent kan ik dus niet zeggen, maar gelet op de zeer lange tijd van 20 jaar waarin jij alprazolam (Xanax) hebt gebruikt is de kans groot dat die afbouw in drie weken voor jou te snel is gegaan. Wat daarop wijst is het 'kraken in je hoofd'. Je kunt nu proberen om gewoon rustig af te wachten tot dat kraken minder wordt maar dan weet je niet hoelang je moet wachten. Het is dan zelfs mogelijk dat je klachten nog erger zullen worden of dat er nog klachten bij komen. Dat is niet goed te voorspellen.

Als je klachten onttrekkingsverschijnselen zijn omdat je te snel hebt afgebouwd dan is een manier om daarachter te komen om weer een lage dosis alprazolam te gaan gebruiken, want dat helpt dan het best tegen die klachten. Bijvoorbeeld 0.1 mg en als dat niet helpt misschien nog wat hoger, dat is een kwestie van heel voorzichtig in overleg met je behandelaar uitproberen. Als dat helpt en dat 'kraken' wordt minder dan kun je een tijdje op die lage dosis blijven tot je je weer helemaal goed voelt, en dan kun je daarna vanaf die dosis opnieuw gaan afbouwen. Maar dan veel geleidelijker en volgens een verantwoord afbouwschema.

Je (huis)arts of psychiater kan je hier goed bij helpen als je dat doet met behulp van taperingstrips. Hieronder vind je informatie over deze afbouwmedicatie. Je vindt daar ook een aantal tips voor afbouw van medicatie waarin je rustig na kunt lezen hoe je verantwoord kunt afbouwen.

Conclusie: je kunt ervoor kiezen om niets te veranderen en af te wachten tot je klachten vanzelf minder worden. Alleen weet je niet zeker of dat ook gaat gebeuren en hoelang je daarop dan moet wachten. Of je kunt ervoor kiezen om met de (huis)arts of psychiater te overleggen of je weer een lage dosis alprazolam zal gaan gebruiken, en als dat helpt tegen je klachten daarna geleidelijk gaan afbouwen met behulp van afbouwmedicatie.

Bespreek dit antwoord met je behandelaar, dan hoop ik voor jou dat jullie er samen uitkomen en dat je van dat kraken in je hoofd af zult komen.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 31 maart 2022
  • Deel deze pagina: