Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met een (ernstige) psychische aandoening. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie. 

Drugs gebruikt

Vraag

Ik ben een meisje van 16. mijn moeder heeft schizofrenie sinds ik klein ben, ik heb veel gemaakt.

Ik woon nu al een tijd bij m’n vader, hij begon op m’n 13e al met drinken en roken. Op m’n 14e begon ik ook met blowen en toen ik bijna 15 was heb ik ook xtc gebruikt best wel vaak daarna ook nog mdma gebruikt. Toen ik net 15 was heb ik 2cb gebruikt en vlak daarna ook pep gesnoven en truffels gebruikt. Ik had geen bewust ervan dat ik ook een psychose ervan kon overhouden. Ik vind heel eng en ben bang. Ik blow nu sinds februari niet meer.

Is het altijd dat je schizofrenie kan krijgen? Ik was een tijd ook uit huis gezegd in verband met de problemen thuis en had toen op de groep een xtc pil geslikt. Toen het begon uit te werken ’s nachts ben ik de hele tijd aan het huilen geweest, ik voelde me zo kut, dat is niet te beschrijven. Maar ik ben nu heel bang aangezien ik een zware tijd achter de rug heb en ook drugs heb gebruikt.

Antwoord

Hartstikke goed dat je je verhaal hier vertelt. En dat je gestopt bent met gebruik van drugs, dat begrijp ik tenminste uit wat je schrijft.

Je hebt een behoorlijk zware tijd achter de rug. Ik kan me voorstellen dat je naar een uitweg hebt gezocht om wat verlichting te voelen. Wat je kunt doen is naar je huisarts gaan en met hem of haar overleggen wat voor jou nu het beste is om te doen, ook om een eventuele terugval te voorkomen.

Je woont nu bij je vader, schrijf je. Is jullie relatie zo dat je met hem hierover kunt praten? Heb je vrienden/vriendinnen bij wie je kunt aankloppen? De mentor of een vertrouwenspersoon op school? Het is fijn als je iemand in je naaste omgeving hebt die jij vertrouwt en bij wie je je hart kan uitstorten als je het moeilijk hebt.

Hierbij de link naar de pagina op de site van Ypsilon over erfelijkheid: https://www.ypsilon.org/erfelijkheid
En de link naar Anoiksis, de vereniging voor en door mensen met een psychotische kwetsbaarheid: https://www.anoiksis.nl/

Zij hebben een kennisbank, daar kun je ook het e.e.a. vinden. Doe dat samen met iemand in wie je vertrouwen hebt.

Als je wilt kun je ook bellen met de hulplijn van Ypsilon 088-0002120

Veel sterkte en succes!
Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 16
Beantwoord door: Ypsilon op 2 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol

Lees ook