Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan duistere muziek suïcidale gedachten versterken?

Vraag

Hallo,

Ik ben al langere tijd depressief en kamp met hele duistere gedachten. Nu probeer ik wel steeds afleiding te zoeken door muziek te luisteren. Alleen gaan de teksten van de muziek waar ik naar luister vaak over de thema’s waar ik tegen probeer te vechten. Bijvoorbeeld zelfmoord. Ik weet vaak ook niet of ik me er nu beter door voel of niet. Alleen dat die muziek mij op de een of andere manier heel erg trekt.

Er was eens een psycholoog die zei dat muziek juist kon triggeren en dat ik beter naar een ander soort muziek kon luisteren. Maar dat werkt ook niet bij mij. Dus ik weet niet wat ik moet doen. De ene keer denk ik dat de muziek inderdaad triggerend werkt, maar aan de andere kant helpt bijvoorbeeld discomuziek mij ook niet.

Dus mijn vraag is: kan duistere muziek suïcidale gedachten versterken?

Dank u wel alvast.

Antwoord

Beste Anoniem,

Dank voor je vraag!

Muziek in combinatie met teksten heeft een krachtige impact op onze emoties en kan een reeks psychologische effecten hebben – zoals we allemaal weten! Onderzoek heeft aangetoond dat muziek kan helpen bij het verminderen van angst, stress en pijn, terwijl het ook stemming, concentratie, motivatie en geheugen kan verbeteren. Muziek kan ook fungeren als een vorm van zelfexpressie, wat kan bijdragen aan iemands gevoel van eigenwaarde en zelfbegrip. Het is dus een mooi iets!

Wat betreft waarom mensen die psychisch onwel zijn, soms naar diepdroevige muziek & teksten luisteren? Hiervoor zijn een paar mogelijke verklaringen. Ten eerste kan muziek die de emoties van een persoon weerspiegelt, de persoon helpen om zich minder alleen te voelen – of soms minder te hoeven voelen. Het kan ook een veilige manier zijn om verdrietige of negatieve gevoelens te ervaren en te verwerken.

Bovendien kan het luisteren naar muziek van artiesten die zelf worstelen of hebben geworsteld met psychische problemen, een gevoel van verbondenheid en begrip bieden dat moeilijk te vinden kan zijn in andere delen van hun leven. De teksten kunnen troost bieden en mensen kunnen zich identificeren met de ervaringen en emoties die in de muziek worden uitgedrukt. Ook dit ervaren heel veel mensen.

Kan muziek ook triggeren? Dat is voor ieder mens anders. Als het bij jou echt het effect heeft van het opwekken van niet alleen suïcidale gedachten – die gek genoeg ook soms troostend kunnen zijn – maar ook suïcidale impulsen, is er inderdaad mogelijk sprake van een triggerend effect en is misschien die specifieke muziek & tekstcombinatie niet verstandig.

Ingewikkeld dus….

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 29 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Depressie
suicidale gedachten

Lees ook